KOLUMNA – Farsa na skupovima IDS koalcije 

6. travnja 2024. | Kategorija: Hrvatska

KOLUMNA – Koalicijska lista PGS-a, IDS-a i Unije Kvarnera u osmoj izbornoj jedinici  predstavljaju izborni program.  Predsjednici triju stranaka Darijo Vasilić (PGS), Dalibor Paus (IDS) i Marko Boras Mandić (Unija Kvarnera). Predsjednici stranaka istaknuli su njihove regionalne politike, a kao ključne su izdvojili politike decentralizacije. 

Kako kažu, budući da se radi o strankama s područja PGŽ-a i Istarske županije, njihov primarni interes bit će osiguranje boljih uvjeta života građana s ovog područja. 

 Za svako pitanje gradovi i općine u našim županijama moraju tražiti potvrdu i odobrenje Zagreba. Primjerice,  ne možete otvoriti novi ugostiteljski razred ako ne uđete na listu ministarstva. Ne možete uzeti poljoprivredno zemljište u zakup, kompletno upravljanje pomorskim dobrom, svaka ležaljka i suncobran, sve je u nadležnosti države i nadležnih ministarstava. Da bi sustav bio uspješniji, da bi građani imali povjerenja u one koji odlučuju, oni moraju biti oni koje vide i poznaju, a na našem području su to upravo kandidati s naše koalicijske liste, rekao je Darijo Vasilić. 

Koalicja koja se poziva na regionalizaciju predstavlja skup uhljeba koji na svaki način žele osigurati svoje dupe lažući građane ove dvije regije (Kvarner i Istra). 

IDS kao nosioc  kolacije izgubio je svaku vjerodostojnost kao promotor regionalizacije ili još bolje autonomije. U vrijeme kad je stranka bila na početku , imala realne šanse da izbori autonomiju prodala se za par ministarskih mjesta, ambasadorskih mjesta i još desetke mjesta u vlasti na svim razinama. U tom trenutku  je decentralizacija ,regionalizacija I autonomija  “prodana” . 

PGS je doživo transformaciju iz vrlo jakog RiDS-a koji je bio zagovornik regionalizacije I autonomije. RiDS je uništen, kvalitetni ljudi pobjegli glavom bez repa, a stranka je koalira sa svim mogućim strankama (osim HDZ) da bi svoje uhljebe zaposlila i postavila na male političke funkcije.Njihova glavna uzdanica g.D.Vasilić nikad nije govorio o regionalizaciji i autonomiji. Njegov Krk je prodan “nafti”,  “plinu” i od toga nemaju baš ništa , a on se nikad nije izjasnio. Rat izgubljen bez ispljenog metka. “Prodana” regionalizacija I autonomija. 

Unija Kvarnera kao novonastala  stranka  nije ništa do oružje kojim g.M.Boras nastoji ostati bar u Županijskoj skupštini ili nešto slično tome. Nismo sigurni koliko stvarnih članova ima osim njega. Autonomija, decentralizacija , regionalizacija je novost jer to društvance  iz HNS-a koji se svim silama borio protiv te ideje. Oni koji bi glasali za decentralizaciju, regionalizaciju i autonomiju glasajući za njih bacaju svoj glas. 

Tako sada oni nama opet pričaju  o našim odluka i našim parama i našim specifičnostima. Ako to građani ne vide onda neka im je! Čovjeku da se zgadi.  

(Fiatlux)