KOLUMNA – Daltonisti, neznalice ili izgubljeni?

24. svibnja 2023. | Kategorija: Hrvatska

File:A black image.jpg - Wikimedia CommonsKOLUMNA – Navijačke grupe Armada, BBB, Torcida i Kohorta kao najveće u HNL pojavljuju se na tribinama u crnim dresovima, kapuljačama i kapa – isto tako crne boje. Zašto bi to bilo čudno, jer ipak navijači su jedan poseban dio društva koji komunicira svojim jezikom i običajima po cijeloj Europi? Ipak postoji razlika Europskih i ‘rvackih grupa.

Znači, imamo službene dresove klubova koji se nisu mijenjali (u boji) od 1946 godine. Hajduk bijeli, Rijeka bijeli, Dinamo tamno plavi, Osijek bijelo plavi.

Čemu tada i otkud crna boja? To je neki relikt rata ili nešto što mi ne razumijemo? Kada europski klubovi igraju na prijenosu vidimo crvene dresove navijača na Old Trafu, bijeli kada igra Real , a stadioni se bijele i crvene.

Kako je lijepo za vidjeti! Da nema zastava i pičkaranja protivnika ne bi znali tko za koga navija – u ‘rvackoj. Koliko ti ljudi poznaju značenja, mitove, religije i vjerovanja? Siguran sam da nemaju pojma !

Zašto crno? Neka oni objasne!

 Inače crna boja predstavlja „crnilo“, snagu i prestiž pa je koriste popovi, suci, a u mnogim je kulturama prisutna u svečanim odijelima. Crna boja je „završena“ boja , ona je boja granica i autoritativnosti i snage – iako neki brkaju snagu i dominaciju. Crna ne znači dominaciju.

Pa, ako i prihvatimo da su te individue uzele crnu boju iz mitskih razloga – i da znaju što ona znači – onda predlažem da i klubovi promijene svoje dresove. Svi u crno! Crno nam se piše!

(Fiat lux)