KASTAV – Član AK Rike Pavle Kruljac 3. na 100 milja Istre by UTMB

16. travnja 2023. | Kategorija: Bijela kronika

KASTAV – Član Atletskog kluba Rika iz Kastva Pavle Kruljac završio je crvenu stazu (168 kilometara / 6.590 metara elevacije) ultra trail utrke 100 milja Istre by UTMB kao treći u ukupnom poretku. Za dionicu koja je startala u Labinu, a preko vrhova Učke i Ćićarije, završila u Umagu, Pavlu Kruljcu trebalo je 19 sati i 49 minuta. 

Ujedno, prvi je u svojoj kategoriji i prvi je od hrvatskih predstavnika ovogodišnje utrke 100 milja Istre.

Pavle Kruljac 100 milja Istre otrčao je baš onako kako je planirao, ispod 20 sati i potpuno koncentriran na osnovni cilj, da se plasira među trojicom najbržih. 

Put do ovog vrhunskog rezultata nije bio lak. 100 milja Istre ove se godina pokazala kao posebno zahtjevnom utrkom, s puno vremenskih izazova; s kišom i hladnoćom, a napose blatom koje trkačima zna zadavati najviše problema. 

“Posljednja dva mjeseca bio sam isključivo fokusiran na Istru, s puno dugih treninga. To se pokazalo uspješnim, tijekom utrke činilo mi se da bi u ovom tempu mogao trčati danima. Osjećao sam se doista fenomenalno tijekom utrke, posebno u Butonigi kad sam pojačao tempo maksimalno, a to je oko 50 kilometara do cilja. Počeo sam stizati jednog po jednog trkača ispred sebe, ali trčeći cijelo to vrijeme zapravo svoju utrku”, kazao je Pavle Kruljac u cilju u Umagu.

Tako se član AK Rike približio elitnim svjetskim trkačima koji su ove godine nastupili na jedinoj hrvatskoj utrci na 100 milja.

Prvi u cilju 100 milja Istre 2023. ušao je elitni američki trkač i najveće ime današnjeg ultra trail trčanja, Jim Walmsley koji je u Umag stigao za 17 sati i 40 minuta i time postavio novi rekord staze. Drugoplasirani je također elitni francuski trkač Arthur Joyeux-Bouillon kojem je za 168 km i 6.590 metara elevacije trebalo 18 i 46 minuta.

Pavle Kruljac trećim mjestom direktno se plasirao na svjetski najprestižnije natjecanje u ultra trailu trčanju, Ultra Trail du Mont-Blanc koje se koncem kolovoza održava u francuskom Chamonixu.