KAOS U MRTVAŠKOJ: INTERVENCIJA POLICIJE, OZLIJEĐENE OSOBE…

14. lipnja 2022. | Kategorija: Hrvatska

LOŠINJ – Stvari su izmakle kontroli kad je pitanje o Mrtvaškoj, projekta županijske Lučke uprave Mali Lošinj (produžene ruke Primorsko-goranske županije) i mještana Ilovika.

Mještani Ilovika su već dugo vremena nezadovoljni projektom Lučke uprave, a riječ je o starom muliću tj. gradnji trajektnog pristaništa, koji – po njihovom viđenju – predstavlja izravnu opasnost mještanima Ilovika zbog mogućnosti pristupa. Nakon nezadovoljstva, javnih istupa, prosvjeda pred županijskom skupštinom, sada je došlo do fizičkog sukoba mještana s izvođačima radova i redarima.

Kako bi sve bilo još gore, dok se izvode radovi ukinuta je brodska linija Ilovik-Mrtvaška, što je mještanima najbrži način putovanja prema Malom Lošinju i dalje Rijeci. Intervenirala je i policija, koja je nastojala ukloniti vozila koja su blokirala put pri čemu je došlo do naguravanja i ozljeđivanja dijela mještana, a dvije žene su morale potražiti liječničku pomoć te ih je hitna pomoć prevezla u riječku bolnicu.

Predsjednice MO Ilovik Jadranke Matas navela je za medije: “Radnici zaštitarske tvrtke najprije nisu mještanima omogućavali privez ni iskrcaj na mulić.”

Filip Balija, ispred županijske Lučke uprave Mali Lošinj je navodio sasvim neku drugu priču: “Nasilno je srušena (od strane mještana) rampa koja je priječila ulazak vozila i stoga je ŽLU Mali Lošinj prisiljena da zbog nastavka radova dogradnje luke Mrtvaška, koji zbog opstrukcije mještana Ilovika stoje već godinu dana, uz pomoć zaštitara uđe u posjed gradilišta te vozilom pauk izmjesti parkirana vozila”, naveo je i ponavljao da su mještani izmanipulirani od nekoliko pojedinaca koji zbog svojeg interesa se protive dogradnji luke, što bi dugoročno puno značilo za sve mještane.

Bilo kako bilo, stvari su oko Mrtvaške očito izmakle kontroli, a najodgovorniji – župan Zlatko Komadina (SDP) – sve iz daljine promatra i koji je samo naveo: “Mještani su napali policiju.”

Ipak, kako stvari stoje, a svjedoci s mjesta to potvrđuju, prva sila je upotrijebljena protiv mještana.

Policija je pak navela:  “U 6.12 sati nadležna policijska postaja zaprimila zahtjev za intervencijom policije zbog osobnog vozila koje je parkirano blokiralo državnu cestu DC 130 i onemogućavalo prometovanje tom dionicom.”

(kv)