Kada je doista osnovan nogometni klub HNK RIJEKA?

26. siječnja 2021. | Kategorija: Sport
Kantrida

utakmica na Kantridi početkom prošlog stoljeća

Pišu: Ferruccio Burburan – Zlatko Moranjak: Riječani negiraju svoju povijest (2)

 

                    Kada je doista osnovan nogometni klub HNK RIJEKA?

 

Nedavno javnoobznanjena vijestda je HNK Rijeka – kao nogometni klub – osnovan još daleke 1906. godine,  proizvela je zapažen medijski odjek te izazvala cijeli niz reakcija u rasponu od oduševljenja i odobravanja, preko prijepora do potpunog negiranja. Radi lakšeg shvaćanja o čemu se tu zapravo radi, odlučili smo ovdje – u najkraćim crtama – podastrijeti istinske povijesne činjenice vezano na tu temu, a koje svaki dobronamjernik može i provjeriti uz ponešto uloženog truda.

Club sportivo Olimpia sportsko je društvo osnovano još 1904. godine sa sekcijama za plivanje, biciklizam, laku atletiku i boks. Nogometna sekcija u sklopu društva, prvo će zasjedanje imati tek dvije godine kasnije, a sama registracija društva (što je u Austro-Ugarskoj Monarhiji, pravno veoma uređenoj državi, bilo neophodno i obvezatno) obavljena je 25. studenog 1906. godine. Podatke o tome moguće je pronaći u Državnom arhivu Rijeka (DAR). Sjedište Olimpije bilo je na Brajdi, kraj današnjeg glavnog ulaza u KBC (“Riječku bolnicu”). Nakon pet godina nogometna sekcija prestaje s aktivnostima, da bi se ponovno pokrenula i reorganizirala početkom listopada 1913. godine. Ali nakon nešto više od pola godine, zbog početka Prvog svjetskog rata nogomet ponovno staje. Klub obnavlja svoju djelatnost održavanjem redovne izborne skupštine 9. siječnja 1918. godine, te donosi odluku da se od tada službeno zove C.S. Olympia. Krajem travnja klubu se odobrava korištenje novouređenog igrališta na Školjiću.

U kontekstu priče o HNK Rijeka važno je spomenuti i nogometaše C.S. Gloria. Ovaj je klub osnovan 17. siječnja 1918. godine. U doba Austro-Ugarske Monarhije nije bilo nikakvih ligaških natjecanja na ovim područjima, osim povremeno organiziranih turnira.  Završetkom Prvog svjetskog rata, grad Fiume (zapadni dio današnje Rijeke, a bivši corpus separatum) ima neriješen društveno-politički status dok Sušak ulazi u sastav novoformirane Kraljevine SHS.  Unatoč nesređenim društveno –  političkim prilikama, nogomet se u Rijeci i nadalje igra. Tadašnji riječki nogometni klubovi, osnovani još u vrijeme vladavine dualne monarhije i registrirani pod njenom ingerencijom, nastavljaju nastupati i takmičiti se u dvije različite države: sušački u okrilju nogometnog saveza jugoslavenske kraljevine, dok se zapadno-riječki, odnosno fiumanski, opredijeljuju za sudjelovanje u natjecanjima koje je organizirao talijanski nogometni savez (FIGC) iako grad Fiume tada još nije u sastavu Italije.

fiumana2

U.S. Fiumana

U prvoj polovici dvadesetih godina prošlog stoljeća, Olympia i Gloria postaju najbolji nogometni klubovi Rijeke te se uspješno natječu u prvenstvima talijanske regije Venezia Giulia (Julijska krajina). Kuriozitet je da su klubovi Olympia i Gloria u nogometnim prvenstvima Italije službeno nastupali kao inozemni klubovi sve do 1924. godine, kada je Italija pripojila Rijeku (njen zapadni dio). Jedini još takav slučaj u Kraljevini Italiji bio je sa švicarskim klubom Chiasso (od 1913. do 1922. godine). Od sezone 1924/1925. Gloria i Olympia natječu se u prvenstvima FIGC saveza kao talijanski klubovi. Obzirom da su oba kluba bili veoma uspješni u regionalnim prvenstvima, već 1924. godine – nedugo nakon aneksije Italiji – među riječkim sportskim funkcionerima pojavila se ideja o stvaranju jednog jakog kluba i momčadi koja bi se ravnopravno nosila s vodećim talijanskim klubovima toga vremena. Toj su ideji poticaj davali i novi odnos i zanimanje za sport tadašnjih vlasti u Italiji, posebice za nogomet. I tako je došlo do osnivanja novog kluba pod nazivom U.S. Fiumana.

Obično se smatra da je sportsko društvo Unione Sportiva Fiumana osnovano početkom rujna 1926. godine. Činjenice, međutim, govore nešto drugo. U Državnom arhivu u Rijeci, u spisu „Regia Prefettura per la Provincia del Carnaro, GABINETTO Anno 1924, Serie 1, Categ. 4. Titolo dell’affare: Unione Sportiva Fiumana“ nalazi se dokument pod brojem 1044/Gab.,1924 od 8. srpnja 1924. kojim R. QUESTURA DI FIUME potvrđuje zaprimanje zahtjeva za registracijom sportskog društva U.S. Fiumana, sa priloženim statutom. Na istom zahtjevu, u donjoj polovici odnosno pri dnu istog, nalaze se rukom ispisani datumi 16. srpnja 1924. godine i 19. srpnja 1925. s potpisima ovlašenih osoba koje su potvrdile osnivanje nove sportske udruge. 

Iz statuta ovog sportskog društva jasno je vidljivo kako je ono (U.S. FIUMANA)  osnovano zapravo još 26. ožujka 1924. godine te kako je svojom djelatnošću, formalno pravno,  započelo već u srpnju 1925. godine. Međutim, sa svojim sportskim aktivnostima sportsko društvo Fiumana krenulo je tek početkom rujna 1926. godine kada je, u stvarnosti, došlo do fuzije nogometnih klubova Glorie i Olympie.

Koliko svjećica ima na torti HNK Rijeke ? Mit ili ne, da Rijeka nije nikad  imala zvijezdu u svojem grbu ? - Lokalpatrioti Rijeka - Mjesto za sve  ljubitelje grada RijekeKoliko svjećica ima na torti HNK Rijeke ? Mit ili ne, da Rijeka nije nikad  imala zvijezdu u svojem grbu ? - Lokalpatrioti Rijeka - Mjesto za sve  ljubitelje grada Rijeke
U.S. Fiumana – Wikipedija

I tako su klubovi Olympia i Gloria prestali postojati de facto, ali i de iure nakon brisanja iz registra sportskih udruga. Ovakav slijed događaja bio je uvjetovan ne samo društvenim i političkim prilikama u Kraljevini Italiji, čijim je dijelom tada bila i Rijeka (Fiume), te odnosom vlasti prema sportu, već i situaciji u kojoj su se do tada nalazila dva najbolja i najpopularnija gradska nogometna kluba. Novi režim u Italiji poticao je i praktički inzistirao da se u svakom većem i značajnijem gradu u državi, od tada postojećih nogometnih klubova, oformi jedan klub koji će dostojno reprezentirati isti taj grad i tako biti kompetitivniji u nadmetanjima. Izuzetak od toga bili su tek oni već postojeći ali najjači klubovi poput Juventusa, Torina, Milana, Intera; dok je u Rimu 1927. godine osnovan klub AS Roma – uz već postojeći Lazio (osnovan 1907.) – a 1926. godine oformljeni su AC Napoli, zatim ACF Fiorentina u Firenci, i drugi.

Između dva najbolja riječka kluba s godinama se razvio veliki rivalitet, i to ne samo među igračima već i između njihovih navijača i simpatizera. Olympia je simbolički predstavljala bogatiji sloj građanstva, a Gloria je bila reprezentant većinom radništva. Kada se saznalo da postoje namjere oko fuzioniranja ova dva kluba, pojavile su se razne reakcije na to. Većina je bila protiv ujedinjavanja, obzirom na jako izraženi rivalitet među navijačima i pristašama tih klubova. Zato je prošlo toliko vremena od osnutka i registracije novog kluba pa do stvarnog fuzioniranja i djelovanja pod nazivom novog kluba. Kao i obično, ipak je na kraju prevagnula politika vladajućeg režima. U.S. Fiumana se već u sezoni 1928/1929 natjecala u najvišem rangu talijanskog nogometa, u tadašnjoj Divisione Nazionale (koja će se od naredne sezone zvati Serie A). U slijedećim sezonama klub se nastavio natjecati naizmjenično između Serie B i Serie C. Posljednju službenu utakmicu Fiumana je odigrala  u Serie C, 14. ožujka 1943.godine, protiv kluba Vittorio Veneto. Nakon kapitulacije Kraljevine Italije, riječki je klub odigrao još nekoliko prijateljskih utakmica, a posljednja je bila  11. lipnja 1944. protiv kluba Elettra. S tim danom, praktićki je prestalo postojati sportsko društvo U.S.Fiumana i njegova nogometna djelatnost.

Nova jugoslavenska vlast nije dozvolila daljnju egzistenciju tog kluba.

 

(Prvi dio mogli ste pročitati na www.kvarnerski.com i www.rijekadanas.com)

U sljedećem nastavku: 1945. –  ‘RIVA I DRUXI  (Pristižu drugovi!)

Kantrida

Kantrida, dok je bila dom HNK Rijeke