JOSIP KRŠUL IZ SELCA SLAVI 109. GODINU ŽIVOTA

11. prosinca 2020. | Kategorija: Bijela kronika

Josip_KrsulJosip Kršul, iz Crikvenice, slavi 109. godinu života.

Kršul je rođen 10. prosinca 1911. godine u Selcu.

Josipov otac Jakov, s najstarijim sinom imenjakom, odlazi u Peru gdje im se gubi svaki trag. Josip je završio tehničku školu u Beogradu za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Završio je za električara. Nakon završene srednje škole vraća se u rodno selo. Nije pronašao posao pa odlazi u Šibenik gdje je završio tečaj za telegrafista. Godine 1936. u Rotterdamu se ukrcava na brod i kreće na putovanje oko svijeta. U osvit Drugog svjetskog rata stiže u Galveston u američkoj saveznoj državi Teksas. U Galvestonu počinje raditi u restoranu hrvatskih iseljenika, prvo kao pomoćni kuhar, a zatim kao konobar.Ubrzo se priključuje američkoj vojsci te sudjeluje u Drugom svjetskom ratu. Nakon regrutacije na Floridi, ukrcava se na brod i odlazi na Pacifik gdje je sudjelovao u bitci za Iwo Jimu. Nakon bitke je dobio američko državljanstvo. Nakon rata odlazi u San Francisco, gdje dobiva posao na održavanju telekomunikacija u Western Unionu.

Kršul je u Watsonvilleu upoznao svoju suprugu Milicu, ili Mildred, kako su je Amerikanci zvali. Njeni su roditelji porijeklom iz Like, ali ona je rođena u Carbondaleu, u američkoj saveznoj državi Illinois. Josip i Milica su se oženili 1970-ih ali nisu imali zajedničke djece. Milica je imala kćer i sina iz prvog braka. Josipova sestra, Jelena Jeličić (1913. – 2015.), preminula je u 102. godini života. Poslije supruzine smrti, 2012. godine vratio se u rodni kraj i za nj se skrbi sin sestre Jelene.

12. listopada 2019. pohodili su ga u Selce veleposlanik SAD u RH Kohorst i američki vojni izaslanik brigadir Robert Mathers da bi mu uručili odličja i dokumente koje su o njegovoj službi pronašli u vojnim arhivima. Među ostalim predali su mu medalju za uzornu službu u vojsci i odličje za službu unutar granica SAD-a, za službu na Pacifiku. (kv)rođendan josip kršul