Javnozdravstvena akcija na Korzu povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja

8. travnja 2024. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

RIJEKA – Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja na Korzu je održana javnozdravstvena akcija „Travanjska inventura zdravlja“.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja je „Moje zdravlje – Moje pravo – Moja odgovornost“, a posvećen je zagovaranju prava svih ljudi na pristup kvalitetnoj, pristupačnoj, pravodobnoj i odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi te osnovnim odrednicama zdravlja.

Javnozdravstvena akcija na Korzu početak je aktivnosti koje će se odvijati tijekom travnja i svibnja, a program zajednički organiziraju Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Podršku manifestaciji svojim je dolaskom u ime Grada Rijeke dala pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unaprjeđenje kvalitete života Karla Mušković.

U sklopu akcije građani su imali priliku izmjeriti razinu šećera u krvi visinu krvnog tlaka, izračunati rizik od kardiovaskularnih bolesti te dobiti analizu nalaza i zdravstvene savjete.

Održana je i radionica za djecu „Bolnica za medvjediće“, demonstracija oživljavanja, radionica osnovnog održavanja života, kviz o zdravlju i kolo sreće s nagradama, kviz o mentalnom zdravlju, prezentacija samopregleda dojki na modelu torza, a građanima su podijeljeni i edukativni materijali, mogli su dobiti liječnički ili nutricionistički savjet, savjet o pravilnom načinu održavanja bazenskih voda, a bila je ovo prilika i da razne Udruge prezentiraju svoj rad.

Također, prezentacijom raznih sportova i klubova s područja Primorsko-goranske županije promovirani su i zdravi stilovi života, a održano je i nordijsko hodanje i zajedničko vježbanje na Korzu.

Organizatori programa su Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske, Primorsko-goranska županija – „Zdrava županija“, Grad Rijeka – „Rijeka-zdravi grad“, a partneri programa su Medicinski fakultet Rijeka, KBC Rijeka, Dom zdravlja PGŽ-a, FOSS MedRI, CroMSIC Rijeka, Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Rijeka, Zajednica sportova PGŽ-a, Gradsko društvo CK Rijeka, Liga protiv raka PGŽ, Udruga žena operiranih od raka dojke – Nada, Udruga žena oboljelih od endometrioze – Ja sam 1 od 10, Matica umirovljenika Rijeka i Udruga Srce za nju.