Izložba na postamentima na Korzu „Rijeka za čistu vodu“

17. ožujka 2023. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Izložbom „Rijeka za čistu vodu“ koja je postavljena na postamentima na Korzu počinje ovogodišnje obilježavanje 30. Svjetskog dana voda koji se svake godine obilježava 22. ožujka, a ove godine pod motom „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“.

Izložba građane upoznaje sa izvorištima pitke vode, špinama koje su postavljene po Rijeci i koje su dostupne svim građanima, projektom Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka, budućoj izgradnji pročistača otpadnih voda koja je planirana u sklopu projekta, ali i načinima na koji ljudi mogu doprinijeti očuvanju voda.

Program obilježavanja Svjetskog dana voda organizira Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija, a izložbu na Korzu otvorili su riječki gradonačelnik Marko Filipović i direktor KD ViK-a Andrej Marocchini.

„Voda je resurs koji nema zamjenu i moramo je čuvati“, istaknuo je Marocchini i dodao kako u Hrvatskoj, a pogotovo u Rijeci imamo sreću što imamo dovoljno pitke i kvalitetne vode. „Za ovogodišnji program obilježavanja Svjetskog dana voda pripremili smo razne edukativne programe, šetnje i radionice, a posebno ističem radionice za djecu i one koje provodimo i tijekom godine sa djecom u školama koje pokazuju jako dobre rezultate budući da djeca naučeno znanje o važnosti očuvanja voda i izvorišta prenose onda i svojim roditeljima“, rekao je Marocchini. Prema njegovim riječima na očuvanju vode u Rijeci čini se puno, a u tom kontekstu važno je istaknuti i projekt Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka. „Riječ je o višegodišnjem projektu izgradnje infrastrukture koji se provodi s ciljem povećanja priključenosti na sustav javne odvodnje otpadnih voda, optimizacije i poboljšanja funkcioniranja postojećeg sustava javne odvodnje te povećanja kvalitete vodoopskrbe na području izvođenja radova. Radovi na projektu iziskuju puno kopanja što onda dovodi do otežanog prometovanja u određenim dijelovima grada, ali rekao bih kako su građani prepoznali važnost ovog projekta za budućnost“, rekao je Marocchini.

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kvalitetu i dostupnost vode izvrsne kakvoće koju imamo u Rijeci. „To je nešto čime se u odnosu na brojne europske gradove zaista možemo podičiti. Pitka voda iz špina postavljenih na nekoliko punktova u gradu dostupna je svima što kod turista često izaziva i čuđenje. Sve ono što KD Vodovod i kanalizacija rade na očuvanju izvorišta, izgradnji nove infrastrukture, ali i očuvanju postojeće infrastrukture važno je ne samo zbog nas nego i zbog budućih generacija kako bi im pitka voda bila dostupna kao i nama danas“, rekao je Filipović.

Program obilježavanja Svjetskog dana voda nastavlja se sutra, 18. ožujka kada će se održati vođena šetnja gradom znakovitog naziva „Nepresušna Rijeka“. Šetnju će voditi Velid Đekić, publicist i novinar, koji se bavi istraživanjem riječke baštine. Planirani početak šetnje je u 10 sati kod riječke špine na Korzu kod Hotela Bonavia, a završetak na CS Zvir oko 12 sati. Istoimena šetnja bit će ponovo na rasporedu 25. ožujka s početkom u 10 sati na istoj polazišnoj lokaciji.

Program obilježavanja Svjetskog dana voda 2023U ponedjeljak, 20. ožujka za riječke mališane KD VIK u Dječjoj kući organizira edukativnu radionicu za osnovne škole – Vodni agent. Osnovnoškolci će imati priliku na zabavan način pobliže upoznati vodoopskrbni sustav.

U utorak, 21. ožujka, od 11:30 do 13:30 sati u Gradskoj vijećnici održat će se javno predstavljanje dinamike radova na EU projektu „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, a namijenjeno je svim zainteresiranim građanima, poduzetnicima i neprofitnim organizacijama koji žele znati više o jednom od najvećih infrastrukturnih zahvata na vodno-komunalnoj infrastrukturi na području Republike Hrvatske.

Građani će sve informacije o projektu moći dobiti i na tri info punkta koji će biti postavljeni na Korzu te na Trsatu kod crkve i kod dvorane na Zametu.

Na sam Svjetski dan voda, u srijedu 22. ožujka, Društvo “Naša djeca” od 10 do 13 sati na Korzu će organizirati radionicu “Kap po Kap” koja će trajati od 12 do 12:50 sati, u Dječjoj kući bit će službeno predstavljena edukativna slikovnica „Zvirko i Dobrica za čistu vodu“. Od 17:30 do 19 sati održat će se likovno-literarna radionica na temu edukativne brošure „Zvirko i Dobrica za čistu vodu“.

U četvrtak 23. i petak 24. ožujka u planetariju Astronomskog centra Rijeka svi će posjetitelji od 18:30 sati moći uživati u audio-vizualnoj šetnji pod nazivom „Rječina kroz 4 godišnja doba“ riječkog umjetnika Ive Vičića. Također, u dvorani Astronomskog centra u četvrtak će se održati i predavanje poznatog hrvatskog astronoma Korada Korlevića pod nazivom „Voda u svemiru“. Predavanje započinje u 19:00 sati, a za sudjelovanje je potrebna prethodna najava.

Mladi čuvari okoliša Društva “Naša djeca” u petak 24. ožujka provodit će uzorkovanja i analize mora u dva termina na potezu od Lučke kapetanije do Opatije u sklopu radionice putujuća morska radionica, a u dvorani Astronomskog centra u 19 sati Tomislav Jurkić održat će predavanje pod nazivom „Ima li vode na Marsu“.