IZBORI – HDZ relativni pobjednik sa 61 mandata, SDP sa partnerima stigao do 42

18. travnja 2024. | Kategorija: Hrvatska

Andrej Plenković

Rezultati u mandatima nakon prebrojanih 99,5% glasova:

HDZ i partneri: 61 mandata.

SDP i partneri: 42 mandata.

Domovinski pokret i partneri: 14 mandata.

Most i partneri: 11 mandata.

Možemo! i partneri: 10 mandata.

IDS-PGS i partneri: 2 mandata.

Nezavisna platforma Sjevera:
 2 mandata.

Fokus-Republika:  1 mandat.

Nacionalne manjine: 8 mandata

 

Relativni pobjednik je HDZ koji sada treba okupiti 76 potpisa. Sa svojih 61, najizgledniji partner mu je Domovinski pokret i dio manjinaca. Iako je HDZ pobijedio birači su mu dali upozorenje, jer je osvojio manje mandata nego na prošlim izborima.

SDP ne može biti zadovoljan. Sa osvojenih 42 mandata, što je tek 1 više nego na prošlim izborima, trebao bi oko sebe okupiti sve od Domovinskog pokreta, SDSS, Možemo!, Most… što ne izgleda realno.

Domovinski pokret se može smatrati najvećim pobjednikom. Oko sebe su okupili desno biračko tijelo koje je uglavnom dotad bilo okupljeno oko HDZ-a.

Možemo! je povećao broj mandata, ali ipak nisu osvojili dva glavna cilja: postali nacionalna stranka, jer gotovo svi mandati im dolaze iz zagrebačkom bazena i ne postoji realna šansa za smjenom HDZ-a.

Most je održao postojeće stanje i mogu biti zadovoljni iako nisu ostvarili proboj kojem su se nadali.

Nezavisna platforma Sjever je osvojila 2 mandata i može se smatrati pobjednikom.

IDS-PGS je osvojio 2 mandata od planiranih 3 ili čak 4. Mogu se smatrati gubitnicima. IDS je od stranke koja je imala po 4 mandata pao na 1 mandat.

 

Hrvatsko biračko tijelo diše desnije

Ako pogledamo cijelu sliku Hrvatska diše slično kao i ostali izbori u Europi: konzervativnije i od centra prema desno.  Stranke takvog predznaka u Hrvatskoj su osvojile 86 mandata. Stranke koje su prema lijevo osvojile su 52 mandata. Stranke imaju liberalni predznak samo 5 mandata.

 

(Ivan R.)