IZ TZ-a OPET PRIČAJU JEDNO TE ISTO: Rekordni mjesec najuspješnije turističke godine

9. siječnja 2023. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Ako niste znali, svakog mjeseca – neovisno kako on stvarno prošao – Turističke zajednice objavljuju statistike u kojima ponavljaju uvijek jedno te isto: mjesec je prošao rekordno, ovo je rekordna godina, ova je bolja od prošle, prošla od one prije nje…

Turističke zajednice grada Rijeke nije ostala dužna u toj komediji uvijek istog ponavljanja istih riječi  i “pohvalila” se: prosinac je nadmašio sva očekivanja turističkih djelatnika.

Ironija je što građani ne vide te goste, svi – baš svi! – sumnjaju u ove izjave turističkih zajednica. Ako su one točne, zašto se njima hvale turističke zajednice koje što rade za privlačenje gostiju? Hvale se tuđim perjem?

“Broj dolazaka nadmašio je rezultate rekordne 2019. godine za 38%, dok je broj dolazaka stranih gostiju porastao za impozantnih 48%. Trend velikog rasta zabilježen je i u segmentu ostvarenih noćenja koja su narasla za 24%. U tom povećanju najznačajniji udio ostvarili su strani turisti čiji se broj noćenja povećao za 32%”, našu iz TZ-a grada Rijeke.

“Rijeka je  kao destinacija ostvarila godišnji rast od 10% u dolascima i 22% u noćenjima. Nakon krize s pandemijom korone, velik broj privatnih investitora odlučio je pokrenuti nove investicije ili proširenje postojećih smještajnih kapaciteta, što je bio jedan od ključnih elemenata ovakvog rasta statističkih pokazatelja u Rijeci. Upravo iz te činjenice proizašlo je povećanje broja noćenja u privatnom smještaju za 15%. Uz tradicionalne goste iz Njemačke i Austrije koji bilježe kontinuirani rast i dolazaka i noćenja, probudila su se nova tržišta pa je veliki porast zabilježen s tržišta Poljske, Slovačke i Češke”, navode.

“Investiranje u obnovu muzeja, stvaranje novih atrakcija u Rijeci, privlačenje kruzing gostiju, investiranje u smještajne kapacitete, marketinško djelovanje na ciljanim tržištima te poticajne akcije nagrađivanja vjernosti posjetitelja polučilo je rezultate”, uvjeravaju iz TZ grada Rijeke.