GRADONAČELNIK FILIPOVIĆ: neutemeljene prozivke Maše Magzan i Zvonimira Peranića

9. rujna 2022. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

marko filipović rijekaSlijedom neistina i posve neutemeljenih prozivki koje su jučer upućene Gradu od strane Maše Magzan i Zvonimira Peranića, gradonačelnik Filipović uputio je javnosti i medijima odgovor i reakciju na navedeno, koju prenosimo u cijelosti:

Prije svega, nikakvu dokumentaciju Grad ne skriva niti ima razloga skrivati pred predsjednicom Odbora za kulturu i pred predsjednikom Kazališnog vijeća koji u tom vijeću treba zastupati interese Grada kao osnivača kazališta.

Upravni nadzor u HNK Ivana pl. Zajca provelo je Ministarstvo kulture i obavijestilo i Grad i HNK da  “nisu uočeni nedostaci u radu i nezakonitom postupanju, osim određenih nomotehničkih nedostataka u općim aktima.”

Koji bi razlog Grad Rijeka imao da pozitivno očitovanje Ministarstva zataji ili skriva? Apsolutno nikakav. Pogotovo u kontekstu hajke koju nad intendantom Blaževićem u posljednjih mjesec, dva, provode predsjednik i članovi Kazališnog vijeća te članovi pojedinih političkih stranaka, željni političkog kadroviranja u kulturnim ustanovama.

S druge strane, interna revizija koju sam osobno uputio u Kazalište još nije gotova, a kada bude, o njoj će biti obavještena i Maša Magzan kao predsjednica Odbora za kulturu i Zvonimir Peranić kao predsjednik Kazališnog vijeća.

Stoga konferencija za medije koju su sazvali Magzan i Peranić nema drugi sadržaj osim novih laži kojima se pokušava diskreditirati intendanta Blaževića. S kojim ciljem? S ciljem izazivanja kaosa, pokazivanja fiktivne moći koju ovaj dvojac objektivno nema i s ciljem političkog uplitanja u rad kulturnih ustanova.

To je način rada Maše Magzan i Zvonimira Peranića – uplesti dnevnu politiku u kulturu i osnaživati svoje političke funkcije pokazujući političke mišiće stručnoj kulturnoj javnosti. Ali i ne samo to – motivi su još osobnije i prizemnije prirode, a razotkrilo ih je samo Kazališno vijeće predlažući s kasnonoćne sjednice da na mjesto v.d. intendanta zasjedne upravo zamjenik predsjednika Kazališnog vijeća – Bojan Šober. Pametnome dosta!

A vrijedi, bar ilustracije radi, napomenuti da je to isto Kazališno vijeće odbilo imenovati Giorgia Suriana za ravnatelja Opere. Najveći hrvatski bas-bariton u povijesti, rodom Riječanin, umjetnik koji je nastupao diljem svijeta u najvećim opernim kućama, u preko 160 različitih uloga, ovom sazivu Kazališnog vijeća očito predstavlja problem ukoliko bi postao ravnateljem Opere. Jer mali i uskogrudni se panično boje velikih.

Široj riječkoj javnosti želim pojasniti da je dvojac Magzan/Peranić konferenciju za medije sazvao predstavljajući se svojim navedenim funkcijama (predsjednica Odbora za kulturu i predsjednik Kazališnog vijeća), a iznosili su zapravo osobne paušalne privatne stavove. Naime, za održavanje ove konferencije za medije ostali članovi Odbora za kulturu nisu ni znali, stavove koje je Magzan iznosila na Odboru nisu raspravili, a kamoli da su se oko njih suglasili. Dakle, Magzan nije govorila u ime Odbora za kulturu, niti kao predsjednica tog Odbora, nego je govorila u svoje osobno ime.

Zvonimir Peranić, pak, koji kao član i predsjednik u Kazališnom vijeću zastupa interese osnivača Kazališta, dakle zastupa Grad Rijeku, također je govorio u svoje osobno ime jer ništa od navedenog nije usuglasio s predstavnicima Grada kao osnivača niti je s Gradom kao osnivačem dogovorio ovaj svoj javni istup koji bi, da doista nastupa kao član i predsjednik KV-a, trebao biti u interesu Kazališta odnosno osnivača, a ne suprotno – da obezvrjeđuje i blati i Kazalište i Grad.

Dakle, Magzan i Peranić u ovom su istupu tek skromni dvojac bez kormilara koji pokušava mutiti bistru vodu svojim lažima i obmanama.

Podsjećam da je isti taj Peranić (uz ostale članove Kazališnog vijeća) onemogućio intendantu Blaževiću očitovanje o točki dnevnog reda koju su članovi KV-a pripremili i u sklopu koje su intendanta prozvali za sve i svašta te u kojoj ujedno predlažu Gradskom vijeću njegovu smjenu. Znači, intendant po mišljenju ovih modernih tirana, nema pravo ni odgovoriti na prozivke i optužbe! Sjajna demokracija, Peranić i Magzan!

Da, na ovoj temi o riječkom (i splitskom) intendantu svoj je stav jasno izrekla i ministrica kulture. I to zato što joj je posve jasno što rade političke stranke iz riječkog Gradskog vijeća i što rade odmetnuti članovi Kazališnog vijeća, izazivači kaosa, zazivači zakona nereda.

Do kraja ovog mjeseca održat će se sjednica Gradskog vijeća na kojoj će vijećnici raspraviti o temi intendanta Blaževića. Već sad je jasno da bi, s obzirom na stav ministrice, mogli ujedno i – polomiti zube.

Zato je spomenuti istup Maše Magzan i Zvonimira Peranića na spomenutoj konferenciji za medije tek posljednji trzaj nemoćne zločestoće, bijedni pokušaj da budu važni tek kroz navođenje svojih funkcija koje su obezvrijedili obavljajući svoj posao traljavo i nimalo profesionalno.

Da nisu tužni, bili bi smiješni. A ovako, svi koji vidimo što rade i što pokušavaju učiniti, dužni smo skrenuti pažnju javnosti na anomaliju koju zastupaju.

Stranačka politika se u Rijeci u sadržaje kulture i kulturne ustanove nikada nije uplitala na ovako bezobrazan i drzak način pa nećemo dozvoliti ni da to sada čini. Ma koliki apetiti za tim postojali kod pojedinih članova Gradskog vijeća ili pak odmetnutog Kazališnog vijeća.

Kultura je onoliko velika koliko snažno može biti udaljena od sadržajnog utjecaja političkih stranaka i nezavisnih političkih lista.

Gradonačelnik Rijeke
Marko Filipović