Gradonačelnik Filipović na 14. godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika

25. studenoga 2022. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sudjeluje u Zadru na 14. godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika „48 sati“, u organizaciji poslovnog tjednika Lider i Udruge gradova RH.

Glavne teme o kojima se razgovara na ovogodišnjem susretu su upravljanje imovinom, participativno budžetiranje jedinica lokalne samouprave, digitalna i transparentna iskustva gradova, e-mobilnost u javnom gradskom prometu, energetski izazovi i klimatske promjene te gospodarenje otpadom.

14. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika_foto_ Ratko Mavar

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sudjelovao je na panelu „Upravljanje imovinom“, na kojem je govorio o gospodarenju gradskim stanovima i poslovnim prostorima. O ovim je temama govorio u svijetlu postojećih zakonskih rješenja koja jedinicama lokalne samouprave nalažu da dio stanova, prvenstveno onih iz pretvorbe, preda na upravljanje državi. Tako je Grad Rijeka do sada državi predao 174 stana, uz obavezu predaje dodatnog broja stanova te državi, u vlasništvo ili suvlasništvo, vratio 187 poslovnih prostora. Na taj se način direktno smanjuje stambeni fond Grada Rijeke, koji kao jedinica lokalne samouprave skrbi za rješavanje stambenih potreba socijalno ugroženih građana. S druge strane, podaci o natječajima za zakup slobodnih poslovnih prostora koji su u državnom vlasništvu ili suvlasništvu pokazuju da za te prostore nema posebnog interesa, a natječaji se i rjeđe objavljuju nego oni za gradske poslovne prostore.

14. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika_foto_ Ratko Mavar

Rasprava o upravljanju imovinom održana je u kontekstu donošenja novog Zakona o upravljanju državnom imovinom, koji je predložen radi optimizacije upravljanja nekretninama u državnom vlasništvu te bi se početkom 2023. godine trebao naći na javnoj raspravi. Optimizacija upravljanja, između ostaloga, planira se postići i kroz decentralizaciju upravljanja državnom imovinom prema jedinicama regionalne samouprave koje bi u ime države upravljale nekretninama na svom području do određene vrijednosti.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako Grad Rijeka pozdravlja planove o decentralizaciji upravljanja državnom imovinom, ali ujedno naglašava kako bi umjesto decentralizacije upravljanja, optimalnije bilo stanove i poslovne prostore prenijeti u vlasništvo jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalaze. Grad bi stanove mogao koristiti za rješavanje stambenih potreba osoba s područja grada Rijeke, a poslovne prostore na efikasniji način stavljati u funkciju na dobrobit poduzetnika s kojima gradske službe imaju stalan kontakt i veću mogućnost odgovaranja na njihove poslovne potrebe.

14. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika_foto_ Ratko MavarPrimjerice, Grad Rijeka svakih četiri do pet tjedana putem javnog natječaja oglašava slobodne poslovne prostore koje Grad Rijeka daje u zakup. Grad Rijeka ima javno objavljen i stalno ažuran Registar objekata poslove namjene u kojem se nalazi popis poslovnih prostora u zakupu i slobodnih poslovnih prostora.

Na panelu su sudjelovali i Ivan Paladina, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, direktor prodaje Hrvatske poštanske banke Dominik Živanović, koordinatorica Ureda Udruge gradova Nives Kopajtich Škrlec te glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

U sklopu 14. godišnjeg susreta gradonačelnika i poduzetnika održani su sastanci Predsjedništva, Skupštine te Nadzornog odbora Udruge gradova u RH, u kojoj gradonačelnik Filipović obnaša dužnost potpredsjednika.

(foto: Ratko Mavar/LIDER)