Grad Ljubljana i Gradska knjižnica Ljubljana Gradskoj knjižnici Rijeka i Gradu Rijeci donirali bibliobusno vozilo

30. kolovoza 2023. | Kategorija: Bijela kronika

U Ljubljani je održana primopredaja bibliobusnog vozila, donacije Grada Ljubljane i Gradske knjižnice Ljubljana Gradu Rijeci i Gradskoj knjižnici Rijeka. Vozilo koje će se koristiti kao Županijski bibliobus s prometovanjem bi trebalo započeti sredinom listopada, nakon odrađenih potrebnih dorada, a obilazit će mjesta i gradove diljem Primorsko-goranske županije.

Grad Ljubljana i Gradska knjižnica Ljubljana donirali su dosadašnje vlastito bibliobusno vozilo Gradu Rijeci i Gradskoj knjižnici Rijeka, a riječ je o izrazito vrijednoj donaciji kojom se, dosadašnje bibliobusno vozilo Gradske knjižnice Rijeka, značajno osvježava kvalitetnim bibliobusnim rješenjem te nastavlja obavljati svoju vrijednu funkciju dovođenja knjiga i kulture čitanja u one kutke Primorske-goranske županije u kojima ne postoji narodna knjižnica.

Prilikom primopredaje bibliobusa, u Ljubljani su se susreli riječki gradonačelnik Marko Filipović, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković i ravnateljica Gradske knjižnice Ljubljana Teja Zorko.

Grad Ljubljana i Gradska knjižnica Ljubljana Gradskoj knjižnici Rijeka i Gradu Rijeci donirali bibliobusno vozilo (1)Gradonačelnik Filipović zahvalio je Gradu Ljubljani i Gradskoj knjižnici Ljubljana na ovoj vrijednoj donaciji koja, kako je istaknuo, ne potvrđuje samo duboku prijateljsku suradnju između dva grada koja traje već više od 40 godina, već naglašava i važnost kulture, obrazovanja i pristupa informacijama građanima.

„Vaša podrška nije samo simbolična, već će imati stvaran utjecaj na naš grad i naše sugrađane, ali i na građane šire riječke regije jer ovaj će bibliobus služiti upravo građanima rubnih dijelova Rijeke i Primorsko-goranske županije. Također, vjerujem kako će ovo vozilo, naš novi Županijski bibliobus biti kvalitetan i sjajan dodatak našoj Gradskoj knjižnici Rijeka koja uskoro otvara vrata svoje nove zgrade u Art kvartu Benčić“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Gradska knjižnica Rijeka i Gradska knjižnica Ljubljana godinama njeguju kvalitetnu suradnju, posebno ostvarenu kroz Erasmus+ projekte poput ZELDE kojom se vršila međusobna razmjena iskustva o radu na planu održivog razvoja pa je ovo novi kvalitetni iskorak suradnje dvije knjižnice te Grada Rijeke i Grada Ljubljane.

Osnovni je cilj Županijskog bibliobusa obuhvatiti knjižničnim uslugama općine Primorsko-goranske županije bez drugog oblika djelatnosti narodne knjižnice kao i rubna područja gradova i općina u brdsko-planinskom području koja imaju knjižnicu samo u svom središtu pa tako obilazi Vinodol, dijelove otoke Krka, zaleđe Rijeke i niz mjesta u Gorskom kotaru.

Županijski bibliobus Gradske knjižnice Rijeka s 17.948 knjiga trenutno ima 1.241 člana te obilazi 52 stanice u 41 naselju diljem Primorsko-goranske županije. Kroz 2022. godinu ostvareno je 12.898 posudbi i 8.350 posjeta. S radom je započeo 2004. godine kao rezultat partnerskog projekta Gradske knjižnice Rijeka i Primorsko-goranske županije koja do danas najvećim dijelom financira njegov rad. U svojih 18 godina djelovanja, dosadašnje je vozilo prešlo gotovo 500.000 kilometara!