GRAD KRK – gotovo milijun kuna za izvođenje radova na energetskoj obnovi zgrada u gradskom vlasništvu

22. ožujka 2021. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

KRK – U Velikoj gradskoj vijećnici, 18. ožujka 2021. godine, održana je press konferencija tijekom koje je, po provedenom postupku javne nabave, potpisan Ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi administrativne zgrade u gradskom vlasništvu, inače sjedišta Komunalnog društva Vecla d.o.o., smještenog na adresi Lukobran 5 u gradu Krku.

Ugovor je potpisan s predstavnicima izabrane zajednice ponuditelja koju čine tvrtke Ri-Ma aedificiolum d.o.o. iz Klane i Kalun gradnja d.o.o. iz Klane, i to na iznos od 932.903,13 kuna, s uračunatim PDV-om, uz rok izvršenja od tri mjeseca. Dodajmo tome kako je Ugovor o pružanju usluge stručnog nadzora zaključen s tvrtkom ITC d.o.o. iz Kostrene.

Naime, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske sufinancirati će energetsku obnovu sjedišta Vecle kojeg je Grad Krk prijavio na natječaj za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora (Ref.oznaka KK. 04.2.1.04.0765). Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju od 2014. – 2020. potpisan je 12. travnja 2019. godine, a (su)potpisali su ga ministar Predrag Štromar za Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, zatim Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Darijo Vasilić, krčki gradonačelnik. Prema navedenom Ugovoru, ukupni prihvatljivi troškovi ovog projekta energetske iznose 1.858.536,43 kuna od čega je 447.494,55 kuna bespovratnih. Uz to, bespovratna sredstva za predmetnu investiciju odobrilo je i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, i to u iznosu od 705.520,94  kuna.

O energetskoj obnovi sjedišta Vecle ovom su prigodom pored gradonačelnika Darija Vasilića kazivali: Igor Hrast, predstavnik Odsjeka za gospodarstvo Grada Krka te Siniša Krunić, predstavnik tvrtke Delfin grupa d.o.o. iz Rijeke kojoj je povjereno projektiranje i poslovi vođenja projekta.

– Projekt energetske obnove administrativne zgrade, odnosno sjedišta Vecle, ističe Hrast, kao ideja postavljen je još 2018., s time da su već 2019. godine s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske potpisani ugovori o njegovom sufinanciranju. Od ukupno procijenjene vrijednosti projektna, točnije od 1.858.536,43 kuna, navedena ministarstva i Fond investiciju su podržali s učešćem od 70 posto, dok se preostali dio namiruje iz Proračuna Grada Krka. Međutim, po zatvaranju postupka nabave, zaključuje Hrast, vrijednost radova reducirana je na iznos od 932.903,13 kuna, s uračunatim PDV-om, što znači da su (proporcionalno) umanjeni i udjeli u sufinanciranju.

– Ugovor s predstavnicima izabrane zajednice ponuditelja sada je potpisan na iznos od 932.903,13 kuna, nastavlja Krunić, a s obzirom na potpore spomenutih ministarstava i Fonda, udio Grada Krka trebao biti i manji od 30 posto ukupne vrijednosti investicije, što iznosi 300-tinjak tisuća kuna. Međutim, ako u obzir uzmemo i uštedu energije od 72 posto čime bi ova investicija trebala rezultirati, samo ulaganje Grada Krka, s obzirom na uštede, trebalo bi se isplatiti u narednih desetak godina. Realizacija ovog projekta, zaključuje Krunić, teći će kroz digitalnu platformu koja će koordinirati investitora, voditelja projekta, izvođača i nadzor, što znači da će svi važni podatci uvijek biti dostupni na jednome mjestu.

– Drago mi da danas krećemo s energetskom obnovom jedne od poslovnih zgrada u gradskom vlasništvu, navodi Vasilić, a unatoč tome što nam je ulazak u ovaj projekt prvo takvo iskustvo, taj ćemo model sigurno koristiti i prilikom energetskih obnova nekih drugih objekata. Prvi sljedeći, s obzirom na u cijelosti spremnu projektnu dokumentaciju, trebao bi biti budući Muzej Grada Krka (ex-Multimedijalni kulturni centar Krk) na Trgu Kamplin, a za čiju se energetsku obnovu upravo priprema postupak javne nabave, što znači da bi ulaganje moglo krenuti već krajem ove godine. Vezujući se uz energetsku obnovu sjedišta Vecle, zaključuje Vasilić, zajedno s izvođačima radova trudit ćemo se da svi poslovi završe do početka glavne turističke sezone, budući da je na području garda Krka od 15. lipnja zabranjeno izvođenje građevinskih radova.

Administrativna zgrada smještena je na adresi Lukobran 5 u gradu Krku predstavlja objekt izgrađen 1968. godine, s neadekvatnim konstrukcijskim elementima u smislu energetske učinkovitosti. Njegovom rekonstrukcijom i ugradnjom visokoučinkovitog sustava grijanja i hlađenja za potrebe korisnika pridonijet će smanjenju godišnje potrošnje primarne energije, poboljšanju uvjeta rada korisnika te smanjenju troškova poslovanja. Na objektu se planiraju provesti mjere povećanja energetske učinkovitosti postavljanjem toplinske izolacije na vanjske zidove i kose krovove te zamjenom postojeće stolarije novom, čime će se postići značajne uštede u potrošnji energije Qh,nd 31.889,44 kWh/a (71,97 %). Trenutni energetski razred objekta je C, dok bi po završenim radovima na energetskoj obnovi isti trebao biti A.