Gorski kotar – 400 km neodoljive biciklističke avanture

22. kolovoza 2021. | Kategorija: Bijela kronika

učka biciklizamGorski kotar, 20. kolovoza 2021. – Gorski kotar poznata je destinacija biciklistima koji traže neodoljivu avanturu, spoj očuvanih prirodnih ljepota, kulture, povijesti i bogate gastronomije te ugodne temperature i tijekom ljeta. 

Privlačna goranska biciklistička transverzala umrežava sve gradove i općine Gorskog kotara i omogućuje s poveznicama i kraticama ljubiteljima doživljaja prirode na dva kotača kreirati neponovljiv biciklistički izazov. Transverzala broji 7 etapa, Delnice-Skrad, Skrad-Severin na Kupi, Severin na Kupi-Brod na Kupi, Brod na Kupi-Tršće, Tršće-Crni Lug, Crni Lug-Fužine te Fužine-Delnice. Uz transverzalu kapilarne biciklističke rute broje 33 staze, 3 cestovne, 9 trekking i 21 MTB koje nisu odveć zahtjevne.  

Specifičnost cikloturističke ponude Gorskog kotara primarno se očituje u 400 km dugoj stazi koja na jedinstven način objedinjuje Kupsku dolinu, Nacionalni park Risnjak, jezera Bajer, Lokvarsko, Lepenicu, rijeku Dobru, planinske masive, goranske špilje, impozantne stoljetne šume… Usponi su od 200 m nadmorske visine do više od 1000 m, a izbor rute može se prilagoditi biciklistima amaterima i profesionalcima. Na lokacijama je dostupan najam bicikla, kao i električnih bicikala. Profesionalnim biciklistima dostupna je i infrastruktura od servisa do prilagođenog smještaja koji su bike friendly. 

Biciklistički izazovi mogu se začiniti obilaskom brojnih kulturnih znamenitosti, a nepce iznenaditi delicijama u goranskim restoranima koji su u suradnji s Turističkom zajednicom Gorskog kotara pokrenuli inicijativu Gastroventure à la Gorski kotar kako bi prezentirali najpoznatije namirnice svoga kraja. Atraktivnost biking doživljaja u Gorskom kotaru zaokružuje čisti, okrepljujući planinski zrak bogat kisikom i opijajućim mirisima bogate vegetacije. 

Odlazak na biciklističku avanturu možete organizirati individualno, uz vođenje ili se biciklisti mogu  priključiti nekom od brojnih zanimljivih bike događanja koja se održavaju tijekom godine. Upravo  jedno takvo događanje održava se ovu nedjelju 22. kolovoza sa startom od 10 sati uz prethodnu registraciju, a radi se o Epic rides Gorski kotar. U rekreativnom bike događanju mogu sudjelovati svi ljubitelji biciklizma, a mogu se koristiti i električni bicikli. Kreće se iz Ravne Gore s 800 m nadmorske visine prema Bjelolasici te se prolazi kroz Matić poljanu, Begovo Razdolje, Mrkopalj, Stari Laz… Staza gotovo polovicom svoje dužine ide iznad 1000 m nadmorske visine, a kombinira šumske puteve, slabo prometne ceste gdje dominira zelena vegetacija. Najviša točka staze iznosi 1.250 metara nadmorske visine, a najniža iznosi 780 m. 

(kv)