GASTRO PIRUN – VOLOSKO, RESTORAN ‘BOEM’ KOJI VRIJEDI POSJETITI

23. kolovoza 2019. | Kategorija: Bijela kronika
Niz restorana i kafića: Boem, Moho, Kon-Tiki... Foto by: Petr B.

Volosko – niz restorana i kafića: Boem, Moho, Kon-Tiki…
Foto by: Petr B.

HRANA JE SMISAO ŽIVOTA – Gastro pirun (pirun=vilica) nova je kolumna Kvarnerskog posvećena gastronomiji.

Stvar je jednostavna. Idemo okolo, njupamo i napišemo kako nam je bilo. Ako je dobro – ovacije i pohvale. Ako nije – truli pomidori i BUUU! Pritom nam klopu plati Kvarnerski, a za tekst dobivamo neke pare. Malo, jer nam je šef škrtica. Nismo pali s Marsa i kužimo se u gastronomiju, a prvi na udaru našao nam se bar & restoran Boem u Voloskom!

Nema najave, ne zna se tko smo, u tišini zauzimamo slobodan stol i krećemo…

Volosko – gastronomski centar Opatijske rivijere

Volosko je samo po sebi zanimljivo. Dio Opatije koje se takvim ne smatra. Nešto poput Trsata i Rijeke. Trsat je naravno dio Rijeke, ali ljubomorno čuva svoj identitet. Isto je s Voloskom, a Volosko svoj identitet u novije vrijeme gradi kao gastronomsko srce Opatije i u tome mu dobro ide!

Ljudi koji žive u Voloskom ne primjećuju koliko ovo malo mjestašce ima restorana i kafića, ali svatko tko dođe u ovaj raj ostane iznenađen njihovim brojem u krugu manjem od 300 metara.

Gdje se taj Boem nalazi?

Bar & restoran Boem se smjestio u prostoru gdje se prethodnih godina nalazio Submarine, a prije njega Le Mandrać. Za one koji Volosko ne poznaju to je uz samu lučicu, a tamo su jedan do drugog nagurani pizzerija Moho, kafe Kon-Tiki, poznati restoran Plavi podrum, iza njega konoba Tramerka, iznova uz more restoran kojeg svi zovu Mili, zatim je tu kafić Surf, restoran Veranda, kafe Vološćica, jednu uličicu iznad restoran Valle Losca, konoba Ribarnica, slastičarna KaoKakao, postoji i Skalinada, itd.

Volosko

Volosko postaje gastronomski centar Opatijske rivijere

Lijepa uređenost i inozemni gosti

Boem smo odabrali jer je posljednji otvoren u ovom nizu – prije nekoliko mjeseci – i volimo burgere za koje smo čuli da se tu nude.

Uređenost prostora je daleko bolja od prethodnog ambijenta iritantne žute boje i industrijskog đira što ga forsira Submarine. Ovdje nas je dočekala pitomija kombinacija mladenačkog pristupa i tradicionalnog drvenog uređenja koje odgovara modernom primorskom restoranu.

Boem je bolje uredio prostor nego što ga je ranije imao Submarine

Vanjska terasa bila je puna – uglavnom inozemni gosti koji su govorili na francuskom, engleskom i talijanskom jeziku pa smo jedva pronašli slobodan stol. Unutarnji dio bio je slabije popunjen, ali to nas nije iznenadilo s obzirom na ljeto koje traži terasu.

Boem – restoran sa srcem

Odmah se uoči kako se ne nalazimo u restoranu gdje se mehanički odrađuje posao i sve je podređeno zaradi. Ovdje se radi sa srcem i to se vidi. Primjer je jedan unutarnji zid pretvoren u mini-galeriju sa slikama nekog nepoznatog umjetnika. Upravo takvi mali detalji govore najviše.

Naša narudžba.

Naša narudžba

Dobra posluga

Konobar je u restoranu važan kao i kuhar. Ako je konobar đubre nikakva hrana vam neće pomoći.

Konobar koji nas je poslužio bio je pristojan mlađi dečko koji se neovisno o gužvi na terasi dobro snalazio. S obzirom da većina hrvatskih restorana i kafića ima problem s radnom snagom (pustimo sada što su sami krivi za taj problem) većina ih dovodi jeftinu radnu snagu i trpi drastičan pad konobarske kvalitete. Prije 10 godina bilo je nezamislivo vidjeti konobara koji ne zna barem 3 jezika, a danas ih pola ne zna pravilno beknuti na materinjem jeziku i pojma nemaju o ugostiteljstvu. Da ne duljimo, ovo što susrećemo u Boemu je pravo osvježenje.

Ponuda hrane i kuhar

Ponuda hrane se svodi na obročne salate, burgere, sendviče i slično. Upravo ono zašto smo stigli. Ne očekujte nekakve ekstavagantne specijalitete ili pizzu i paštu. Ovo nije takav restoran.

Kuhar na visokoj razini

Mi smo naručili dvije cole, dvije porcije pomesa (jedne sa sirom) i dvije porcije Boem burgera. Hranu smo čekali 30 minuta.  Svaka od ovih porcija u sebi sadrži dva manja burgera, jedan s junetinom, a drugi puretinom. Uz to dobili smo BBQ umak i umak od pomidora, nekoliko ploški krumpira i karameliziran luk.

Pecivo je bilo šareno kao što većina sličnih restorana danas radi. Crveno obojano kuhanom ciklom i koncentratom, a crno koje može biti obojano sipinom crnilom ili (na žalost) puno češće medicinskim ugljenom ili prehrambenom bojom. Nadali smo se i zelenom pecivu koje se boji špinatom, ali njega nismo dobili već jedno “normalno”.

Obojani burgeri bili su ukusniji i sočniji. Meso je tu bilo pečeno točno koliko je potrebno, kao što i peciva nisu imala one prepečene komade. Burgeri s “normalnim” pecivom imali su gljive čiji nismo fanovi, ali to je stvar ukusa.

Hrana je bila vrlo ukusna i dobro pripremljena. Pečeno točno koliko je potrebno. Prije dolaska u restoran informiramo se o šefu kuhinje i znamo tko je kuhar u Boemu. Ovaj dečko od nas dobiva pohvale! Jako dobro!

68871179_383052929070934_1192880634788315136_n

Naš račun (malo smo ga zgužvali)

Cijene

Za obročnu salatu ćete platiti od 54 do 70 kuna, za burger od 36 do 50 kuna, za big-sendvič od 40 do 50 kuna. Cijene nisu niske, ali usporedno s ostalim u Voloskom i Opatiji nisu pretjerane. Lokacija je prvi red do mora, nalazite se u skupoj Opatiji (OK… Voloskom), a postoje restorani na Opatijskoj rivijeri koji nude smeće i naplate puno paprenije. Zato smatramo da cijene u Boemu nisu nepoštene.

Mi smo račun platili 177 kuna.

49 kuna došao je Boem burger (što su 2 burgera u porciji)

19 kuna bočica cole

18 kuna pomes

24 kuna pomes sa sirom

Usporedno s ostalim restoranima koji imaju ponudu sličnih burgera Boem nam se smjestio u gornji dio ljestvice. Pokazao se lijepim mjestom gdje vrijedi doći. Ukusno i ležerno. Veliki BRAVO svima koji rade u ovom restoranu. Od nas dobivate pohvalu! Doći ćemo opet.

(G.P.)