FILIPOVIĆ: Uputio sam odluku o smanjenju mjesečne cijene vrtića za 25 eura

21. veljače 2024. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sa suradnicima održao je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na prijedloge odluka upućenih Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje, među kojima i na prijedlog odluke o smanjenju mjesečne cijene gradskih vrtića za 25 eura.

Smanjenje mjesečne cijene gradskih vrtića za 25 eura

„Smanjenje cijene vrtića stupit će na snagu nakon izglasavanja u Gradskom vijeću čija je sjednica zakazana za ovaj četvrtak, a odnosit će se na period od početka ove godine. Završilo je javno savjetovanje o odlukama i nakon što one, nadam se, budu izglasane na Gradskom vijeću, a ne vidim razloga da ne budu, budući da idu na korist roditeljima-korisnicima vrtića, računi za drugi i treći mjesec bit će umanjeni za predloženi iznos“, kazao je gradonačelnik Filipović, naglašavajući kako se modalitet umanjenja računa za siječanj još razmatra, budući da se radi o tehničkom, računovodstvenom pitanju.

„Ukoliko pomnožimo tih 25 eura, koliko se smanjuje mjesečna cijena vrtića ovaj iznos umanjena s 12 mjeseci, roditeljima će ova mjera godišnje donijeti uštedu u iznosu od 300 eura, što vjerujem da će značajno rasteretiti budžet riječkih obitelji s djecom predškolske dobi. Za isti iznos već je smanjena i cijena tzv. vrtića drugih osnivača odnosno privatnih vrtića i to temeljem zaključka donesenog u prosincu te je u tom smislu Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade s privatnim vrtićima u siječnju ove godine zaključio ugovore o sufinanciranju dodatnim sredstvima“, kazao je gradonačelnik Filipović, dodajući da se ova odluka također odnosi na period od početka ove godine.

„Ova smanjenja inicirala je stranka Možemo!, koja je putem amandmana na gradski proračun za 2024. godinu tražila smanjenje cijene za roditelje-korisnike čija djeca pohađaju i privatne i gradske vrtiće. Mislimo da je to ujedno i doprinos demografskim mjerama, koje su sveobuhvatne i ne odnose se samo na vrtiće. Tako je, temeljem ove inicijative stranke Možemo!, za tzv. privatne dječje vrtiće osigurano dodatnih 130.000 eura na godišnjoj razini, a za gradske vrtiće oko 900.000,00 eura na godišnjoj razini, sve kako bi se omogućilo da roditelji za boravak svoje djece u vrtićima izdvajaju manje sredstava. Dakle, radi se o više od milijun eura godišnje“, dodao je gradonačelnik.

Otvoreno 200 novih mjesta u jaslicama, intenzivne pripreme za izgradnju vrtića Fiume

Podsjetivši da je osiguravanje dostatnih mjesta u vrtićima u fokusu ovog mandata gradske vlasti, gradonačelnik Filipović istaknuo je kako je za smještaj djece jasličke dob iu protekle dvije godine otvoreno oko 200 novih mjesta u gradskim vrtićima.

Također, u suradnji sa Zajednicom Talijana, u pripremi je izgradnja novog vrtića Fiume na Krnjevu čijom će se realizacijom vrtićki kapaciteti povećati za 84 mjesta, a ukupno će imati pet odgojnih skupina. U tom će objektu biti smještene dvije jasličke i dvije vrtićke skupine s programom na talijanskom jeziku te jedna vrtićka skupina za rano učenje talijanskog jezika.

Prošlog tjedna dovršeno je prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, odnosno postupak koji nužno prethodi raspisivanju javne nabave za radove na izgradnji ove predškolske ustanove. Nakon toga je pokrenut i postupak javne nabave za radove. Očekivano trajanje samih radova je 10 do 12 mjeseci.

Inače, Grad Rijeka je gradnju ovog vrtića i proširenje postojećeg vrtića Galeb prijavio na Javni poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te osigurao maksimalni iznos bespovratnih sredstava. Za izgradnju i opremanje Dječjeg vrtića na Krnjevu Gradu Rijeci su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 907.824,01 eura, a za dogradnju vrtića Galeb sredstva u iznosu od 324.905,43 eura. Novi vrtić gradit će se na lokaciji kontaktne zone starog naselja Zamet-Baredice i novog naselja Krnjevo, odnosno između Nove ceste i ulice Braće Monjac te Becićeve ulice.

Konferencija za medije veljača 2024

Grad Rijeka sufinancira i obrte za čuvanje djece, uz sufinanciranje upisano sto djece

Grad Rijeka sufinancira i obrte registrirane za obavljanje djelatnosti čuvanja djece. Ovaj način čuvanja, brige i skrbi o djeci prvenstveno se odnosi na jasličku dob djece, starosti od šest mjeseci do tri godine. Trenutno je u obrte za čuvanje upisano 100 djece čiji boravak sufinancira Grad Rijeka. Planirani iznos u tu svrhu na godišnjoj razini iznosi 331.272,00 eura. Na taj se način pokušava izići u susret roditeljima čija djeca nisu pronašla mjesto u vrtićima.

„Intenzivno radi i Povjerenstvo koje ima za cilj urediti i modificirati model upisa u dječje vrtiće kako bi roditelji već u rano ljeto znali je li im dijete primljeno u vrtić ili jaslice, a ne da se, kao do sada, točna brojka upisanih i neupisan ne zna do početka rujna. Isto tako, u ovom trenutku smo u novim pregovorima s ciljem povećanja plaća svim zaposlenicima gradskih predškolskih ustanova i nadam pozitivnom ishodu tog mirenja te da ćemo pronaći zajednički jezik, kao što smo ga našli sa svim socijalnim partnerima s kojima smo razgovarali“, kazao je gradonačelnik Filipović, dodavši kako je sljedeći sastanak mirenja zakazan za petak.

Inače, prošle godine a kao nastavak prijašnjih uvećanja, ukupna bruto plaća zaposlenicima u gradskim vrtićkim ustanovama Rijeka, Sušak i More povećana je u rasponu od 6 do 28%, što u prosjeku iznosi 15,26%.