ERASMUS+: From Theory to Practice 1 – učenici usavršili svoje znanje kroz praksu u Španjolskoj

31. srpnja 2020. | Kategorija: Bijela kronika

ucenici s nastavnikom u pratnjiBIJELA KRONIKA – Kroz Erasmus+ projekt pod nazivom From Theory to Practice 1, koji je bio odobren od strane Agencije za mobilnost i projekte EU, a koji su osmislili i napisali ravnatelji i grupa nastavnika Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka (predstavnik konzorcija), Hotelijersko-turističke škole Opatija i Željezničke tehničke škole Moravice, ove su školske godine bile planirane dvije mobilnosti učenika.

Kroz mjesec dana boravaka i rada u Zaragozi učenici su imali priliku usavršiti svoj rad u struci, poboljšati komunikaciju na stranom jeziku (engleskom i španjolskom) te se upoznati s drugom kulturom.

U prvoj mobilnosti održanoj od 19.siječnja do 17.veljače sudjelovalo je pet učenika (maturanata) Hotelijersko-turističke škole Opatija te sedam učenika i jedan nastavnik u pratnji iz Željezničke tehničke škole Moravice.

S obzirom na to da se radi o učenicima različitih struka njihova radna mjesta bila su različita. Neki učenici Hotelijersko-turističke škole Opatija radili su u hotelu, a neki u putničkim agencijama. Učenici iz Željezničke tehničke škole Moravice radili su u tvrtkama koje su odgovarale njihovoj struci (CNC operater ili ekonomski tehničar). Učenici su se jako brzo i dobro snašli u novom okruženju i usavršavali su svoje znanje.

Njihov mentor, kolege i nadređeni na radnom mjestu bili su zadovoljni njihovim radom, a nekima su i ponudili posao ukoliko se odluče vratiti u Zaragozu. Osim napredovanja u struci učenici su imali priliku i bolje upoznati Zaragozu, a prije samog povratka boravili su i u Madridu. U ovom projektu učenicima su bili pokriveni svi troškovi te su dobili i džeparac za vrijeme provedeno u Španjolskoj, što ne bi bilo moguće da projekt nije bio financiran od strane Europske Unije. Učenicima je stručna praksa priznata u školi, a izdan im je i certifikat i Europass Mobility koji će moći priložiti prijavama za posao kako bi budući poslodavac mogao vidjeti koje su ishode ostvarili tijekom mobilnosti.

U drugoj mobilnosti trebalo je sudjelovati jedanaest učenika iz Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka i još sedam učenika Hotelijersko-turističke škole Opatija uz pratnju dva nastavnika, no onda se dogodilo nešto što nitko nije mogao predvidjeti… Zbog korona virusa krajem veljače je zabranjen odlazak učenika u Italiju iz koje su učenici s nastavnicima trebali krenuti avionom prema Zaragozi… Uskoro je i u Španjolskoj, ali i u Hrvatskoj, započela pandemija te je druga mobilnost zbog više sile obustavljena. 

Učenicima i nastavnicima ipak ostaje nada da će i ovo stanje brzo proći te da će i drugi učenici kroz projekte u budućnosti ipak imati mogućnost doživjeti ovako pozitivno iskustvo kao i prva grupa učenika…, navela je Đurđica Štanta. 

(kv)