DUJMIĆ: PLAN IZGRADNJE JE DONESEN 2009., A TADA NISAM NI BIO GRADONAČELNIK

31. siječnja 2020. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga


OPATIJA – Redovna mjesečna konferencija za novinare

Na današnjo redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ivo Dujmić osvrnuo se na komentare javnosti o tome je li pojačana izgradnja u Opatiji vidljiva posljednje vrijeme primjerena prostoru.

– Važeći Urbanistički plan uređenja Opatije donesen je 16. ožujka 2009. godine. Već tada sam, kao gradski vijećnik, ukazivao na to da nisam siguran je li sve rađeno u skladu sa zahtjevima struke te da ćemo konkretne posljedice vidjeti tek za desetak godina. To se sada i događa, no ne  zamjeram ništa ni prošlim gradonačelnicima ni sazivima GV-a jer  smo radili s ciljem osiguravanja razvoja Opatije. UPU Opatija nismo mijenjali 7 godina, kako bismo omogućili razvoj grada i izgradnju strateških projekata poput Sportske dvorane Marino Cvetković, POS-ovih stanova, Centra Gervais i novog vrtića na Punta Kolovi. Prvi smo puta mijenjali UPU- 2016. godine zbog nekoliko bitnih razloga: Luka Opatija i problem Jedriličarskog kluba, zahtjeva LRH za lokacijom ex hotela Zagreb, zahtjev PGŽ-a za izmjenama namjene sadašnjeg Doma zdravlja, zahtjev Komunalca za povećanjem tlocrtnog gabarita zgrade Peze, garaže na tržnici, seljenja benzinske postaje sa Slatine. Drugim smo točkastim izmjenama pristupili 2018. zbog traženja lokacije za izgradnjom policijske postaje. Činjenica je da je u posljednje vrijeme došlo do oporavka tržišta te je ponovno krenuo investicijski val u građevinarstvu. Tako i u Opatiji vidimo pojačanu izgradnju, a sve sukladno važećem UPU-u. Imamo i mnogo zahtjeva za proširenje građevinskog područja kojima ne možemo udovoljiti sukladno važećem županijskom Prostornom planu.No, svjesni smo da sva rješenja u prostoru nisu idealna te sam stoga Upravnom odjelu za prostorno planiranje Grada Opatije dao nalog da analizira stanje te ćemo u skoro vrijeme sastaviti dokument sa sugestijama za Gradsko vijeće, predložiti mjere i standarde kojih se treba pridržavati pri budućoj izradu UPU-a, kazao je gradonačelnik na tu temu.

Dujmić odgovorio na članke mekih medijskih kuća koje pišu o pojačanoj izgradnji u Opatiji.
Izgleda da su ti članci pucanj u prazno jer je otkriveno da je sporan Plan donesen prije nego je Dujmić uopće postao gradonačelnik i tada na Vijeću upravo on upozoravao što takav Plan može donijeti. 
– U tijeku je rekonstrukcija ceste Put za Plahuti u duljini od 750 metara, od skretanja za Ulicu Carmen Sylve. Radi se na proširenju ceste na dijelovima gdje je to izvedivo, grade se potporni zidovi, a nakon toga uslijedit će postavljanje rubnjaka i asfaltiranje. Cijena je radova s PDV-om 1.611.000,00 kn. Predviđen je rok za završetak radova s asfaltiranjem do kraja travnja, pričekat ćemo da se završe grubi radovi investitora koji na toj lokaciji grade, a u međuvremenu ćemo razmotriti i zahtjeve građana za dodatnim produženjem zone zahvata radova na toj lokaciji, obavijestila je zamjenica gradonačelnika Vera Aničić. Ona je naglasila i da su intenzivirani radovi na plaži Črnikovica. Ukupna je vrijednosti investicije 1.340.648,46 kn, a za uređenje plaže Črnikovica Grad je dobio i sredstva Ministarstva turizma temeljem programa razvoja javne turističke infrastrukture u iznosu od 400 tisuća kuna. Kupalište će na 1612 četvornih metara površine dobiti potpuno nov izgled. Povećat će se plažni prostor, unaprijediti kvaliteta postojećih sadržaja: ugostiteljski, trgovački, sanitarije, tuševi, kabine.Radove izvodi tvrtka Vodogradnja d.o.o. Kukuljanovo, a bit će završeni do početka kupališne sezone.

– U Projektu razvoja širokopojasnog pristupa internetu u crnim i sivim zonama pristupa na području Liburnije i Grada Opatije potpisani su sporazumi o komercijalnom interesu sa Rune-Crow d.o.o iz Veprinca te s T-com d.d. Zagreb. Po završetku projektiranja i ishodovanju potrebnih dozvola, krajem prošle godine krenuli su radovi na postavljanju novih generacija mreža i izvedeni su prvi priključci krajnjih korisnika.Tijekom 2020. godine prema sporazumu i planovima partnera u projektu bit će osiguran priključak na ‘superbrzi internet’ od minimalno 1000 Mbita/s putem optičke mreže za oko 70% objekata na području Grada Opatije. Velika bazna stanica gradi se u Iki, u blizini FMTU-a, a bit će izgrađeno i 50 manjih podstanica. Korisnici će trebati platiti priključak na mrežu, jer je za njega potrebno izvesti manje građevinske radove, a cijena po priključku iznosi 750 kn, kazao je zamjenik gradonačelnika Emil Priskić.

U nedjelju 2. veljače u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer bit će otvorena izložba Festivalska Opatija – priča o Dori na kojoj će biti izložene fotografije svih pobjednika Dore, uz tekstualne podsjetnike na prošlost toga festivala kao i na festivalsku tradiciju grada Opatije, podsjetio je gradonačelnik. Uz fotografije, posjetitelji će moći vidjeti i nekoliko statua Dore od različitih materijala, uključujući i ovogodišnju, te kratku video-priču o povijesti festivala na kojem Hrvatska bira svog predstavnika na Euroviziji.  Izložbu zajedno organiziraju Grad Opatija, HRT i Festival Opatija uz medijsko pokroviteljstvo Novoga lista, a bit će otvorena do kraja veljače. Ulaz na izložbu je besplatan.

Gradonačelnik je na novinarsko pitanje o situaciji vezanoj uz rješavanje odnosa s Gradom Rijekom, s kojim prema ugovoru iz 2010. za potrebe sportskih klubova vrijedi reciprocitet za korištenje sportskih objekata, odgovorio da su pregovori o rješavanju sporne situacije u tijeku. Činjenica je da Grad Opatiju mjerodavni iz Grada Rijeke nisu na vrijeme obavijestili o svojoj namjeri da korištenje tih sportskih objekata (u prvom redu bazena i nogometnog igrališta na Kantridi) naplaćuju, što nije korektno, ali s druge strane tako su postupili sukladno preporuci državne revizije i uslijed činjenice da opatijski klubovi sportske terene koriste mnogostruko više nego riječki klubovi opatijske te da se neki rezervirani termini uopće ne koriste. Sa svojim kolegom Obersnelom tu ću situaciju promptno riješiti u suradnji sa Sportskim savezom grada Opatije, kazao je Dujmić.

Komentirao je i prodaju zgrade Kvarner Expresa u središti grada. Grad ima službenu informaciju stečajne upraviteljice o prodaji zgrade zagrebačkom poduzetniku Ivi Kovačeviću, koji je i sam rekao da o budućoj namjeni prostora neće govoriti dok se ne upiše u vlasništvo. Pozdravljamo samu činjenicu da će se dugogodišnje ruglo u središtu grada riješiti, a vjerujemo i da će budući sadržaji biti adekvatni lokaciji, poručio je gradonačelnik Dujmić.