DRAŽOVIĆ: prošlo je više od mjesec dana a SDP i HDZ ne usvajaju proračun

3. veljače 2023. | Kategorija: Hrvatska

antonio dražović čabarGradonačelnik Grada Čabra Antonio Dražović poslao je otvoreno pismo Ministarstvu pravosuđa i uprave, kako navodi, zbog čije pasivnosti se onemogućuje Grad Čabar u radu. 

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Ovim putem se, kao gradonačelnik Grada Čabra obraćam cjelokupnoj Hrvatskoj javnosti i medijima kako bih sve upoznao sa stanjem po pitanju proračuna i prijevremenih izbora za Gradsko vijeće u Gradu Čabru u Gorskom kotaru. Prošlo je više od mjesec dana od kada proračun, kojeg sam na vrijeme i sukladno Zakonu kao gradonačelnik predložio predstavničkom tijelu još 15.11.2023., nije usvojen od strane vijećničke većine HDZ/SDP u Gradskom vijeću. Poduzeli smo sve potrebne korake, obavijestili smo Ministarstvo pravosuđa i uprave radi potrebe imenovanja Povjerenika Vlade RH kao što je to slučaj u drugim gradovima i općinama, koji su rješenja već dobili, ali Grad Čabar i dalje je na „čekanju“. Iz kojeg razloga ne znam, jer Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi je jasan – u slučaju ne donošenja proračuna ili Odluke o privremenom financiranju što donosi Gradsko vijeće, Vlada RH raspustiti će Gradsko vijeće, imenovati Povjerenika te raspisati nove izbore. 

Gradsko vijeće Grada Čabra na sjednici 19. Prosinca 2022. Godine nije usvojilo prijedlog proračuna Grada Čabra. Štoviše, sa tri glasa ZA naše nezavisne liste te 7 SUZDRŽANIH  gradskih vijećnika SDP-a i HDZ-a i nijednog  PROTIV, na moje zaprepaštenje odbijen je prijedlog koji se mjesec i pol dana proučavao na javnom savjetovanju i materijalima vijećnika za spomenutu sjednicu. Na pokušaj održavanja sjednice 29. prosinca 2022. zbog nedostatka kvoruma i proceduralnih pogrešaka Vijeća, Grad Čabar je u konačnici ostao bez Proračuna za 2023.

Nakon „triježnjenja“ oporbene vijećničke većine zaredale su predstavke predsjednice (HDZ) i potpredsjednice (SDP) Gradskog vijeća Grada Čabra upućene Ministarstvu pravosuđa i uprave sa decidiranim zahtjevom za smjenom mene kao gradonačelnika i nebuloznim i izmišljenim tvrdnjama da je povučen prijedlog Proračuna. Sve se može lijepo čuti na tonskim sjednicama Gradskog vijeća objavljenih na stranicama Grada Čabra i pripadajućim zapisnicima.

Spomenuto Ministarstvo je redovnom procedurom obaviješteno o ne donošenju Proračuna Grada Čabra za 2023. godinu niti Odluke o privremenom financiranju, putem službi Primorsko goranske županije, u prvim danima siječnja 2023. Godine.

“Čabar je samo još jedan primjer odlične suradnje SDP-a i HDZ-a. Njima odgovara jedino ukoliko su oni naizmjence na vlasti. Nekoliko godina SDP, nekoliko godina HDZ i tako u krug. Kada su jedni na vlasti a drugi u oporbi oni ne diraju svoje kadrove. Samo vrše predstavu za javnost. Ali ako dođe netko treći tko nije iz njihove sfere apsolutno u svim sredinama u Hrvatskoj slijedi koaliranje SDP-HDZ. To je jedna stranka sa dva lica”, rekao je za Kvarnerski analitičar Tomljanović.

Tek zahtjevom za očitovanje od 17. siječnja 2023. godine Ministarstvo je zatražilo od mene pismeno očitovanje u svezi činjenica u predmetu naslovljenom: „Pitanja zakonitosti predlaganja i donošenja Proračuna Grada Čabra“ , na sjednici od dana 29. prosinca 2023. godine (koja se zapravo niti nije održala zbog gubitka kvoruma prije početka sjednice).

Analizom priloženih insinuacija predsjednice i potpredsjednice GV i njihovih predstavki te niza nepovezanih „screenshotova“ poruka elektroničke pošte izvađenih iz konteksta komunikacije koje su dotične dostavile Ministarstvu kao pritužbu, kao gradonačelnik sam se (18. siječnja) hitno očitovao Ministarstvu pravosuđa i uprave argumentima i službenom dokumentacijom u nadi da će resorno Ministarstvo bez odgode utvrditi činjenično stanje i postupiti sukladno Zakonu o JLS. 

Unatoč svemu, do današnjeg dana je izostala reakcija Ministarstva i Vlade RH ostavljajući upitnim realizaciju projekata od važnosti za Grad Čabar, a posebice otklanjanje posljedica od elementarne nepogode koja je zadesila ovo područje ujesen 2022. godine za što smo dobili sredstva, ali ne možemo ista koristiti. Rokovi za prijave projekata od vitalne važnosti za Grad Čabar koje smo uvrstili u prijedlog proračuna i u koje je Gradska uprava uložila ogroman trud, rad i vrijeme – ističu. Kome je u interesu blokirati rad i razvoj Grada Čabra? Zašto su drugi gradovi i općine odavno dobili Povjerenika, dok smo mi još uvijek na čekanju. Zašto je Gorski kotar uvijek zadnja rupa na sviralu našoj Vladi RH?, navodi se u otvorenom pismu gradonačelnika Grada Čabra Antonija Dražovića.