Donacijom od milijun kuna Krčani pomažu obnovu bolničkih odjela KBC-a Rijeka

16. veljače 2020. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

Kliničkom bolničkom centru Rijeka u tijeku je uređenje Zavoda za hematologiju i Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Klinike za internu medicinu, i to uz pomoć svih jedinica lokalne samouprave otoka Krka, a koje su velikodušno iskazale interes za suradnjom i financijskom podrškom.

Ukupno ulaganje tako iznosi više od 6,2 milijuna kuna, a uz vlastita novčana sredstva, bolnica radove financira i iz donacije od milijun kuna koju su sve otočne općine zajedno s Gradom Krkom namijenile za dobrobit pacijenata riječke bolnice.

Odjele na kojima je u tijeku građevinska adaptacija, 13. veljače 2020. godine, obišli su krčki gradonačelnik Darijo Vasilić te općinski načelnici Toni Juranić (Baška), Neven Komadina (Dobrinj), Robert Anton Kraljić (Malinska-Dubašnica), Marinko Žic (Punat) i Dragan Zahija (Vrbnik).

Projekt uređenja dvaju zavoda podrazumijeva mjere za poboljšanje standarda boravka bolesnika na više od tisuću kvadratnih metara. Građevinski radovi obuhvaćaju izmjenu vanjske i unutarnje stolarije, uređenje zidova i stropova te izmjenu vodovodnih instalacija, dok strojarski radovi podrazumijevaju zamjenu postojećih radijatora te izradu ventilacijskog i klimatizacijskog sustava u izolacijskim sobama, kao i razvod medicinskih plinova po sobama.

Na Zavodu za hematologiju provode se najsuvremeniji oblici otkrivanja i liječenja hematoloških dobroćudnih i zloćudnih bolesti primjenom klasične kemoterapije, imunoterapije i ostalih modernih oblika liječenja – ciljane terapije. Godišnje se stacionarno liječi između 700 i 800 bolesnika, a popunjenost iznosi 95%. U dnevnoj bolnici obavi se preko 10 tisuća posjeta, što obuhvaća liječenje i praćenje bolesnika, primjenu transfuzija krvi i krvnih pripravaka te dijagnostičke postupke. U ambulanti se godišnje pregleda preko osam tisuća bolesnika.

Dosadašnji prostori za bolesnike, kao i sanitarni čvorovi, bili su trošni i neadekvatni za smještaj i  liječenje hematoloških bolesnika. Ova temeljita rekonstrukcija i uređenje Zavoda obuhvaća preuređenje obrnutih izolacija sa širenjem dijela Zavoda, kao i uređenje još dvaju obrnutih izolacija (ukupno šest umjesto sadašnje četiri) te preuređenje i povećanje broja bolesničkih soba sa sadašnjih tri na pet, čime bi se broj kreveta u sobama smanjio na četiri, umjesto sadašnjih šest. Također, preuredit će se i odjelna ambulanta, liječničke sobe te sanitarni čvorovi.

Na Zavodu za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma godišnje se pregleda oko 13 tisuća bolesnika, a kapacitet iznosi 12 kreveta i 12 fotelja u dnevnoj bolnici. Godišnje Zavod za endokrinologiju ima oko 800 hospitalizacija, a pacijenti nakon otpusta budu praćeni kroz sustav dnevne bolnice.