DJELATNICI JADROLINIJE PROSVJEDOVALI: sljedeći korak bit će prosvjed pred zgradom uprave u Rijeci

11. ožujka 2022. | Kategorija: Hrvatska

HRVATSKA – Stotinjak pomoraca okupljenih u Strukovni sindikat pomoraca Jadrolinije, uz potporu Sindikata pomoraca Hrvatske, danas su prosvjedom u luci Gaženica upozorili na neodrživo stanje u državnom brodaru, jedinoj državnoj kompaniji, kako su istaknuli, koja ne poštuje zakone te iste države. Zbog sustavnog zanemarivanja današnja flota je zastarjela i nesigurna za pomorce i putnike, a uskraćivanjem prava i smanjivanjem broja pomoraca na linijama dolazi se do točke kojom je cijeli sustav neodrživ, prenosi 057info.hr

– Zabrinuti smo za budućnost Jadrolinije i radna mjesta, jer su planom poslovanja predviđene uštede na pomorcima, smanjenje broja radnih mjesta, uvođenje smjena od dva mjeseca u međunarodnoj plovidbi, uz jedan mjesec kući. Jadrolinija posluje loše jer konkurencija, čak i mali brodari, nabavljaju nove brodove, dok je prosjek starosti katamarana u Jadroliniji 30-40 godina, rekao je voditelj zadarskog ureda Sindikata pomoraca Hrvatske Antun Aljinović, koji je uz predsjednika Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislava Rajkovića došao izraziti podršku prosvjednicima, prenosi 057info.hr.

Zapovjednik broda i predsjednik Strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije Ivan Srzentić kritizirao je prijedlog Vlade da se predsjedniku Uprave Davidu Sopti da novi četverogodišnji mandat.

– To je jedini predsjednik Uprave koji u svom mandatu nije nabavio novi brod, nego je dovukao dvije-tri karampane iz Grčke. Dok mali brodari obnavljaju flotu brodovima koji su za nas space shuttle, mi vozimo brodove iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Javno smo objavili i podatke o umoru pomoraca, koji ljeti rade po 18 sati u smjeni, spavaju u degutantnim uvjetima, u brodovima bez kuhara i kuhinje, s hranarinom koja je već dva desetljeća ista. U takvim uvjetima, svjesni da će izgubiti dio linija, ukidaju članove posade bez da o tome obavijeste zapovjednika ili časnika za sigurnost, rekao je Srzentić, koji je ovaj prosvjed označio kao početak procesa, a sljedeći korak bit će prosvjed pred zgradom uprave u Rijeci, prenosi 057info.hr.

 

 

(Foto: Tomi Burčul / izvor: 057info.hr)