Delegacija Grada Rijeke na otvorenju Europske prijestolnice kulture u Novom Sadu

16. siječnja 2022. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Na poziv gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića riječki gradonačelnik Marko Filipović boravi u Novom Sadu koji u ovoj godini nosi titulu Europske prijestolnice kulture i u kojem je sinoć održano otvorenje te manifestacije.

Gradonačelnik Filipović tako je prisustvovao prijemu kojeg je za uzvanike održao novosadski gradonačelnik, a potom i službenoj ceremoniji otvaranja za visoke uzvanike u Srpskom narodnom pozorištu te na centralnom događaju svečanog otvaranja Evropske prijestolnice kulture na jednom od glavnih gradskih bulevara.

Novi Sad i Rijeka dugo njeguju prijateljske odnose i drago mi je da sam u mogućnosti biti ovdje u trenutku otvaranja novosadskog EPK koji se, kao i riječki EPK projekt, održava u specifičnim uvjetima pandemije covida što nije lako. Naime, razvijanje i jačanje kulture i kulturne scene u vrijeme epidemioloških mjera i ograničenja zaista nije jednostavno, no upravo je Rijeka pokazala i dokazala da se to ipak može. Stoga vjerujem da će i novosadski EPK biti jači od pandemije – rekao je gradonačelnik Filipović.

Uz gradonačelnika Filipovića, otvaranju EPK u Novom Sadu prisustvuju i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula.

Tijekom boravka u Novom Sadu gradonačelnik Filipović održao je i bilateralni sastanak s Düsenom Kasseinovom, generalnim tajnikom Međunarodne organizacije turkijske kulture –TURKSOY te s gradonačelnikom turskog grada Bursa Alinurom Aktaşom.

Otvorenje Europske prijestolnice kulture u Novom Sadu pod nazivom Doček 7530 spaja početak godine u kojoj Novi Sad nosi titulu s dočekom nove godine po Gregorijanskom kalendaru pa tako, kako kažu organizatori, spaja i dvije umjetnosti, dva pisma, dvije nove godine, dva dana i dva načina računanja vremena.

Centralni događaj svečanog otvaranja Europske prijestolnice kulture u Novom Sadu počeo je u simboličnih 20.22 sata izvedbom predstave „Zeniteum :: 2022“ reditelja Dragana Živadinova, a koja je kroz umjetnost slavila velikane  srpske znanosti – Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića. Program se potom nastavio nastupima glazbenika na 40 novosadskih lokacija.

Uspješna dugogodišnja suradnja Grada Rijeke i Grada Novog Sada, koja se odvijala prvenstveno na području kulture, formalno je potvrđena 2011. godine potpisivanjem Inicijative o uspostavi prijateljske suradnje između dva grada, a suradnja Rijeke i Novog Sada dodatno se intenzivirala na projektima Europske prijestolnice kulture.