CRESANI U BEOGRAD PO NAGRADU

28. travnja 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

cres beogradCRES – Zamjenik gradonačelnika Marin Gregorović sudjelovao je u Beogradu na svečanoj skupštini Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) na kojoj su predstavnicima općina i gradova s povoljnim poslovnim okruženjem iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Srbije uručeni BFC certifikati.

NALED je u Srbiji pokrenuo program certifikacije općina i gradova s povoljnim poslovnim okruženjem 2007. godine, a BFC SEE (Business Friendly Certification South East Europe) program se u pet zemalja regije (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Srbija) provodi od 2012. i dosad se u proces certifikacije uključilo gotovo 100 gradova i općina, od kojih su 44 ispunili stroge uvjete za stjecanje certifikata koji poduzetnicima i investitorima jamči da će u tim sredinama naći predvidivo poslovno okruženje u skladu s najvišim međunarodnim standardima, efikasne procedure, kvalitetne baze podataka i pouzdane usluge.

Predstavnicima poslovnog svijet iz pet država regije na skupu u Beogradu o potrebi zajedničke platforme za razmjenu uspješnih iskustava govorili su Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije i Axel Dittmann, veleposlanik Njemačke u Srbiji, dok su o EU integracijama i regionalnoj saradnji govorili Sem Fabrizi, šef delegacije Europske unije u Srbiji, Saša Drezgić, član Regionalnog savjeta za povoljno poslovno okruženje s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, te predstavnici Europske investicijske banke i drugih međunarodnih organizacija.

Certifikat je dogradonačelniku Gregoroviću uručila Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Treba napomenuti da ovaj program ne prolazi bez polemika, jer dio turističkih djelatnika ipak smatra da se ne treba povezivati s ovim – ipak slabo razvijenim turisitčkim zemljama – već s onima razvijenijima sjeverno i zapadno od Hrvatske. (kv)
(kv)