CRES – Svečana sjednica povodom Dana Grada, priznanje je dobio Sergio Negovetić

4. siječnja 2022. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana Grada

CRES – U OŠ Frane Petrića održana je svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj su prisustvovali samo gradski dužnosnici i vijećnici, čelnici gradskih ustanova, dobitnici priznanja te zamjenica župana Marina Medarić i saborski zastupnik Gari Cappelli kao izaslanik predsjednika Sabora i Predsjednika Vlade. Javnost je sjednicu mogla pratiti uživo preko interneta.

Tradicionalni govor o aktivnostima u protekloj godini i planovima za budućnost održao je gradonačelnik Marin Gregorović (govor je priložen na kraju teksta), a okupljene su pozdravili dožupanica Medarić i izaslanik Cappelli.

– S užitkom sam poslušala rezultate koje je gradonačelnik pročitao i na njima vam čestitam. Želim vam da i dalje gradite, stvarate i razvijate naš grad, a da mu sačuvate dušu i srce, upravo onako kako su naši preci gradili grad kroz stoljeća i zato imamo danas Cres kojim se ponosimo. Čestitam vam na brizi koju pokazujete za djecu i mlade, zadovoljna sam i zbog uspjeha koje ostvaruju i na nacionalnoj razini. Nastavite tako jer djeca i mladi su najvažniji resurs našega grada i moramo ih odgajati tako da od malena nauče kako voljeti otok, rekla je dožupanica Medarić.

– Grad Cres jedan je od najvećih površinom, a najmanjih po broju stanovnika. Toliko vrijednih stvari pokazujete na nacionalnoj razini, a i izvan granica Republike Hrvatske, što je dokaz upornosti i kvalitete otočnog čovjeka. Nastavite se dokazivati na ovom tlu, ostvarivati sjajne sportske i kulturne rezultate. Vama mladim čelnicima Grada i cijelom gradskom vijeću želim puno uspjeha, da nastavite realizirati vrijedne projekte zahvaljujući potporama koje vam daje županija i koje dobivate s nacionalne razine, rekao je Cappelli te podsjetio da je u protekle četiri godine u otoke uloženo 7 milijardi nacionalnih i još 7,5 milijardi europskih sredstava.

U skladu s višestoljetnom tradicijom Dan Grada prilika je za dodjelu priznanja zaslužnim građanima i udrugama. Ove je godine Priznanje Frane Petrića dodijeljeno je Sergiu Negovetiću za doprinos na području turizma i gospodarstva, te doprinos međunarodnom ugledu Grada Cresa. Negovetić je u svojoj profesionalnoj karijeri vodio više važnih gospodarskih subjekata, bio je saborski zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog sabora, a najzaslužniji je za bratimljenje s talijanskim gradom Motta di Livenza. Priznanje Pro Insula dodijeljeno je Serđu Dlačiću, vlasniku obrta „T.N.P“ za doprinos na području kulture jer Dlačić već 15 godina organizira kazališna događanja na creskom trgu Pjaceta i time obogaćuje kulturnu i turističku ponudu Grada Cresa. Zahvalnice Grada Cresa dodijeljene su Tini Gams Fučić za organizaciju humanitarne akcije “Svi skupa za Kantridu”, Biljani Kovač za doprinos u osnivanju prvog rukometnog kluba u Cresu, dr. Dioniziju Mikuličiću za doprinos na području sporta, Jiu Jitsu klubu “Pura Vida” za doprinos na području sporta i za osvojena odličja u 2021. godini, te Zajednici Talijana Cres za doprinos kulturnim i zabavnim sadržajima za stanovnike Cresa i njegove goste.

Zahvaljujući se na dobivenom priznanju Serđo Dlačić prisjetio se početaka, predstave Kako je Ive šal prosit, od koje je krenula „potpuno nova pozitivna energija teatralnog rada u Cresu, obnovila se Pjaceta i to je bio poticaj da krenem s Teatrom na Pjaceti“. U ime dobitnika zahvalnica govorio je Frane Velčić iz Jiu Jitsu kluba „Pura Vida“.

– Svim polaznicima u Pura Vidi uvijek govorim da ne podcjenjuju sebe zbog toga što radimo u manjoj dvorani ili jer dolazimo iz manjeg mjesta. Sve to ne znači da ćemo biti lošiji od „velikih“ i to je poruka koja bi trebala prožeti sve što se radi u Cresu, a ne samo na području sporta za kojeg smo dobili zahvalnicu. Izuzetno je bitna potpora kojoj se nadamo i ubuduće, pa su i ova priznanja vjetar u leđa i dodatna motivacija, rekao je Velčić.

Sjednicu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Natalija Marelić Tumaliuan, kroz program je vodila Sanja Rogović, a glazbenim nastupom obogatile su je Katia Jurjako i Petra Salković na klaviru.