CRES – Proslava Dana Grada: Složno u realizaciju novih projekata

4. siječnja 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

proslava-dana-grada-slozno-u-realizaciju-novih-projekata-802CRES – Na blagdan creskog zaštitnika sv. Izidora, 2. siječnja, proslavljen je Dan Grada Cresa.

U jutarnjim satima svečanu svetu misu u župnoj crkvi predvodio je vlč. Anton Valković, nekadašnji creski župnik, a danas župnik u Krku, uz sudjelovanje 16 svećenika te predstavnika gradskih i županijskih vlasti. Poslijepodne je u svečevoj crkvi u staroj gradskoj jezgri pjevana služba večernje, a nakon toga je u OŠ Frane Petrića održana svečana sjednica Gradskog vijeća.

Na početku je sopranistica Lidija Horvat Dunjko, uz klavirsku pratnju Marija Čopora, otpjevala hrvatsku himnu nakon čega se prigodnim govorom okupljenima obratio predsjednik Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević (govor u prilogu).

Uslijedio je tradicionalni govor gradonačelnika Kristijana Jurjaka koji se osvrnuo na događanja u protekloj godini te na projekte koji su započeti ili realizirani (govor u prilogu).
Između govora je gitarist Filip Flego odsvirao dvije skladbe.

U skladu s višestoljetnom tradicijom Dan Grada prilika je za dodjelu priznanja zaslužnim građanima i udrugama. Ove godine javno priznanje „Pro insula“ dobile su Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj i Sportsko-ribolovno društvo “Parangal”, dvije udruge koje su svojim dugogodišnjim djelovanje ostavile veliki trag na području Cresa. Katedra je lani proslavila tridesetu obljetnicu djelovanja, a primajući priznanje, njen predsjednik dr. Julijano Sokolić istaknuo je uloge creskih intelektualaca u radu Katedre. Za SRD “Parangal”, koji više od šest desetljeća brine o sportskom ribolovu u Cresu i pritom postiže značajne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, priznanje je preuzeo predsjednik Anton Fučić.

Zahvalnice Grada Cresa, odlukom Gradskog vijeća, dobili su Društvo Naša djeca Cres, Društvo prijatelja Hajduka Lošinj-Cres, Folklorno društvo “Orlec”, Sportsko-rekreativni klub “Samo pozitiva”, Udruga “Pramenka” iz Orleca, Damian Jedretić, Zoran Kremenić i Sebastian Fleiss, Željko Kučica, Astrid Kuljanić, Renato Muškardin, Koraljka Polaček i Marin Rušpić. Gradonačelnik Kristijan Jurjako dodijelio je zahvalnice Košarkaškom klubu “Cres” i Nogometnom klubu “Cres”, a preuzeli su ih njihovi predsjednici Zlatko Nađ i Franjo Ilijić.

Pozdravnim govorima okupljenim predstavnicima gospodarstva, javnog i civilnog sektora obratili su se i neki od gostiju. Izaslanica predsjednika Vlade RH Monika Udovičić između ostalog je pohvalila odlične turističke rezultate ostvarene na Cresu, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja Spomenka Đurić čestitala je Cresu na uspješnom povlačenju sredstava iz EU fondova, saborski zastupnik i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić u svom je govoru na čakavskom narječju također naglasio potrebu za slogom i zajedništvom, predsjednik Udruge gradova, zaprešićki gradonačelnik Željko Turk istaknuo je da gradovi i općine moraju biti partneri središnje vlasti, primorsko-goranska dožupanica Marina Medarić naglasila dobru suradnju grada i županije, međimurski župan Matija Posavec pohvalio rad creske uprave koji se vidi iz gradonačelnikovog izlaganja, a pozdrave sa susjednog otoka prenio je lošinjski dogradonačelnik Anto Nedić. Osim njih na sjednici su bili gradonačelnici Kraljevice (Dalibor Čandrlić), Krapine (Zoran Gregurović) i Ogulina (Dalibor Domitrović), načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, generalni vikar Krčke biskupije mons. Franjo Velčić, creski župnik vlč. Mario Kosić i više svećenika sa Cresa i Lošinja, predsjednici i članovi uprava više tvrtki, ravnatelji ustanova, predstavnici mjesnih odbora, udruga i drugih organizacija.

Na kraju je sopranistica Horvat-Dunjko otpjevala još nekoliko pjesama te je proslava zaključena prigodnim domjenkom.