CRES – Primopredaja Palače Moise

1. svibnja 2019. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

Primopredaja Palače Moise

CRES – Nakon završetka radova na obnovi najveće renesansne kuće u Cresu, poznate kao Palača Moise održana je njezina primopredaja. Obnovljenu zgradu su od izvođača radova, zagrebačke tvrtke „Ing-grad“, preuzeli Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije kao potpisnik ugovora za izvođenje radova obnove, korisnik projekta Ministarstvo kulture, vlasnik palače Grad Cres te krajnji korisnik Sveučilište u Rijeci.

Svečanosti su prisustvovali ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik Krešimir Partl, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prljić-Samaržija i njezin prethodnik Pero Lučin, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja Tajana Huzak, pomoćnik ravnatelja SAFU Marko Župan, zamjenica župana PGŽ Marina Medarić, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, predstavnici izvođača i nadzora, te predstavnici creskih ustanova.

Gradonačelnik Jurjako tom je prilikom naglasio težinu projekta kao i uloženo vrijeme i trud, a jedan od rezultata ovog projekta bit će oživljavanje Cresa u zimskom razdoblju.

– Od obnove palače i ovakvog njenog stavljanja u funkciju Cres ima višestruke koristi, od činjenice da je obnovljena najveća zgrada u središtu grada, ima 1700 kvadrata, i to prema svim pravilima konzervatorske struke do obrazovnih programa koji će se u njoj odvijati, te do širih pozitivnih implikacija na razvoj turizma, pogotovo izvan sezone, zaključio je Jurjako.

Rektorica Prljić-Samardžija istaknula da ovime palača postaje istraživački centar za društvene i humanističke znanosti i postavit će se tako na kartu kao regionalni edukacijski centar koji će pridonijeti uvelike i lokalnoj i regionalnoj zajednici, čime će Cres dobiti novu dimenziju života i postati okupljalište mladih ljudi. Prema kvaliteti sadržaja koji će se odvijati u palači Moise usporedila je Cres s Dubrovnikom.

– Sveučilište jako veseli što preuzima ovaj elitni spomenik kulture koji će biti naš sjevernojadranski biser u kojem ćemo razvijati naš Centar za humanističke i društvene znanosti, cjeloživotni program, edukacije, da što više ljudi, prije svega mladih, dođe. Južni Jadran ima Dubrovnik, a sjeverni Jadran Cres, jer je ova zgrada, palača Moise, sasvim usporediva s onim što imamo i Dubrovniku i mi kao sveučilište shvaćamo svoju obvezu da se to na najbolji mogući način iskoristi, istaknula je Prijić Samaržija.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek smatra da je održivost ključ ovoga, kao i ostalih SAFU projekata, što bi značilo da palača Moise neće biti tek spomenik, već obnovom dobiva novu, suvremenu namjenu.

– Palača je vrhunski obnovljena, zasjala je u novom svjetlu, a sada je na riječkom Sveučilištu, a mi ćemo ih pratiti, da joj udahne život nizom aktivnosti, kako bi što više ljudi došlo na Cres, upoznati Cres i baštinu Hrvatske. Želimo da to bude novi zamašnjak razvoja grada i cijelog otoka, rekla je Obuljen Koržinek i podsjetila na činjenicu da je Rijeka 2020. godine prijestolnica kulture, a Hrvatska predsjeda EU te će biti prilike dio događanja dovesti na Cres, da se baci novo svjetlo na kulturnu baštinu koju imamo.

Pero Lučin, voditelj projekta ispred Sveučilišta, najavio je početak programa cjeloživotnog obrazovanja već na jesen, dok će se konferencije, seminari i radionice koje se pripremaju godinu dana unaprijed, moći planirati za sljedeću godinu. Centar će biti otvoren za sva hrvatska sveučilišta jer je cilj da bude što popunjeniji kroz cijelu godinu, zaključio je Lučin.
Okupljeni su dobili priliku prošetati obnovljenom palačom pod vodstvom konzervatora, a prije svečane primopredaje razgledali su Creski muzej kroz koji ih je provela ravnateljica Jelena Dunato.

Projekt obnove palače Moise u iznosu od 4.149.638,84 EUR sufinanciran je kroz europski program IPA 2013, i to u omjeru 85 % EU sredstva, 15 % sredstva Ministarstva kulture. Palača Moise ima status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara RH.