CRES – Predstavljen projekt dogradnje zapadnog dijela luke

7. rujna 2019. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

Predstavljen projekt dogradnje zapadnog dijela luke

CRES – Županijska lučka uprava Cres predstavila je javnosti projekt rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres čiji radovi službeno započinju s prvim danima rujna. Na konferenciji održanoj u velikoj dvorani Zajednice Talijana Cres projekt u predstavili ravnatelj Lučke uprave Anton Opatić, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako, hrvatski europarlamentarac Tonino Picula, zamjenica župana Marina Medarić te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

– Ponosan sam što je Županijska lučka uprava Cres započela s ovim važnim investicijskim projektom kojim ćemo znatno unaprijediti kvalitetu života naših sugrađana. Realizacijom projekta stvorit ćemo temelje za povećanje broja cjelogodišnjih linija prema županijskom središtu i drugim otocima arhipelaga, kao i gospodarskim centrima u okruženju, te ono najvažnije, poboljšati vezu s medicinskim i obrazovnim centrima, rekao je Opatić.

Gradonačelnik Jurjako čestitao je timu lučke uprave i svima koji su godinama radili na izuzetno važnom projektu za Cres, te podsjetio na niz drugih projekata, također financiranih europskim sredstvima, kao što su obnova Palače Moise, izgradnja prometnice na predjelu Melin i kanalizacije u Orlecu, dogradnja vrtića i rekonstrukcija povijesnih staza na otoku.

– Nova zapadna obala stvorit će jednu potpuno novu vizuru našeg grada te Županijska lučka uprava ovime gradi luku koja odgovara standardima 21. stoljeća, rekao je Jurjako.

– Ovo je dokaz da je uspjeh moguć ako postoji jasna vizija, kao i sinergija između lokalne zajednice, ministarstava i nacionalnih agencija, ali i otvorenost prema korištenju europskih sredstava. Uvjerio sam se da se sredine ne dijele na male i velike, nego uspješne i neuspješne. Drago mi je što novu parlamentarnu sezonu započinjem dobrom europskom pričom, i to baš na otoku Cresu koji je uključen u projekt energetske tranzicija Europske komisije, izjavio je eurozastupnik Picula.

U ime Primorsko-goranske županije prisutne je pozdravila zamjenica župana Marina Medarić te se prisjetila sviju koji su na njemu radili dugi niz godina te ga pripremili za uspješno povlačenje europskih sredstava. Ministra Butkovića podsjetila je da PGŽ ima još spremnih projekata, među njima i luku Martinšćica.

Ministar Butković podsjetio je da se na u prometnu infrastrukturu trenutno ulaže oko 20 milijardi kuna, a posebice je tu važna lučka infrastruktura.

– Svi mi koji živimo na moru i od mora znamo da kad izgradite lukobran i rivu to nije samo radi zaštite akvatorija i boljeg otočnog povezivanja, već je to slika jednog mjesta pa ovakvi projekti imaju veliki značaj za razvoj hrvatskog priobalja i hrvatskih otoka“, naglasio je ministar Butković.

Projekt „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“ vrijedan je gotovo 40 milijuna kuna, sa 30 milijuna sufinanciran je europskim sredstvima, dodatnih pet milijuna kuna osigurano je iz Državnog proračuna, a još toliko iz sredstava Lučke uprave i drugih manjih investitora. Projektom će se izgraditi vanjski lukobran ukupne dužine oko 185 metara i širine oko 6 metara, te urediti kopneni dio luke dužine oko 280 metara. Dovršetak projekta planiran je do kraja 2021. godine. (kv)