CRES – Pravo na povlašteni prijevoz u pomorskom prometu

23. ožujka 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

trajektCRES – Nakon što se nekoliko roditelja obratilo gradonačelniku Kristijanu Jurjaku s pitanjima vezanim uz pravo na povlašteni prijevoz u obalnom pomorskom prometu, besplatan ili s popustom, raspitali smo se u Agenciji za obalni linijski pomorski promet kako ostvariti ta prava. Dobili smo sljedeći odgovor, navode u Gradu Cresu.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

Povlašteni prijevoz obuhvaća prijevoz s popustom putnika i vozila i besplatni prijevoz. U odnosu na prava koja imaju djeca, Zakon u članku 47. stavku 2. točki 2. propisuje kako pravo na povlašteni prijevoz s popustom u javnom prijevozu imaju djeca starija od tri do navršenih 12 godina života.
Definirano je kako pravo na besplatni prijevoz u javnom prijevozu imaju sljedeći korisnici:
– učenici i studenti s prebivalištem na otoku koji svakodnevno putuju do škole ili visokoškolske ustanove izvan otoka te učenici i studenti s prebivalištem na otoku koji za vrijeme školovanja privremeno borave izvan otoka, a vikendom dolaze na otok,
– djeca koja pohađaju obvezni predškolski program izvan otoka svoga prebivališta, kao i učenici i studenti koji se školuju na otoku svoga prebivališta te djeca koja pohađaju predškolski program na otoku svoga prebivališta, za aktivnosti izvan otoka svoga prebivališta te
– djeca od jedne do navršene tri godine života.

Tako je da djeca koja pohađaju obvezni predškolski program izvan otoka svoga prebivališta imaju pravo na pet besplatnih polazno-povratnih putovanja tjedno, dok djeca koja pohađaju predškolski program na otoku svoga prebivališta, za aktivnosti izvan otoka svoga prebivališta, imaju pravo na dva besplatna polazno-povratna putovanja tjedno na svim linijama.

Da bi dijete koje pohađa obvezan predškolski program moglo ostvariti pravo na besplatan prijevoz kako je predviđeno Zakonom i Pravilnikom mora imati važeću otočnu iskaznicu s temeljem prava Učenik (ona je plave boje, za razliku od otočne iskaznice s pravima redovnog korisnika koja je crvena).

Prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje otočne iskaznice za predškolca, potrebno je u poštanskom uredu na otoku, uz zahtjev priložiti i potvrdu predškolske ustanove o pohađanju obveznog programa predškole.

Člankom 7., stavcima 1., 2. i 3. Pravilnika definirana su prava učenika i studenata kako slijedi:
– Učenici i studenti s prebivalištem na otoku koji svakodnevno putuju do škole ili visokoškolske ustanove izvan otoka imaju pravo na dva besplatna polazno-povratna putovanja dnevno na svim linijama, odnosno zbirni broj dnevnih polazno-povratnih putovanja na mjesečnoj razini, ovisno o broju dana u mjesecu.
– Učenici i studenti s prebivalištem na otoku koji za vrijeme školovanja privremeno borave izvan otoka, a vikendom dolaze na otok, imaju pravo na besplatni prijevoz za jedno polazno-povratno putovanje tjedno na svim linijama.
– Učenici i studenti koji se školuju na otoku svoga prebivališta imaju pravo na dva besplatna polazno-povratna putovanja tjedno, na svim linijama.
Da bi Korisnik prava na povlašteni prijevoz iz neke od navedenih kategorija predmetno pravo moglo i ostvariti, mora imati važeću otočnu iskaznicu (ona je također plave boje, za razliku od otočne iskaznice s pravima redovnog korisnika koja je crvena). Prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje otočnih iskaznica s temeljem prava Učenik i/ili Student (zahtjev se podnosi u uredu Hrvatske pošte na otoku) nije potrebno prilagati nikakve potvrde, jer se uvidom u Registar učenika CARNet odnosno uvidom u Registar studenata SRCE, a voditelj kojih je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, utvrđuje status Korisnika.
Ukoliko se radi o prvom izdavanju otočne iskaznice za osobu, izdavanje je besplatno, a izrada svake sljedeće otočne iskaznice se naplaćuje 65,00 kn.
(kv)