CRES POSTAO GRAD PRIJATELJ DJECE

9. lipnja 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

cres djecaCRES – Početkom lipnja, u sklopu svečanosti kojom se u Cresu obilježavao Dan turizma, na pozornici postavljenoj na glavnom gradskom trgu, „velikom“ gradonačelniku Kristijanu Jurjaku i dječjem gradonačelniku Matku Cunjku, predstavnica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ mr.sc. Katarina Milković uručila je Odluku o dodjeli počasnog naslova i maketu „Grad Cres – prijatelj djece“.

Središnji koordinacijski odbor kojeg čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, kao neposredni organizatori dugoročnog programa „Gradovi i općine – prijatelji djece“ pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, na temelju izvještaja Prosudbene komisije i provedene rasprave, ustanovio je da je Grad Cres uspješno ostvario programske zahtjeve i propozicije programa te je 28. svibnja donio odluku da se Gradu Cresu dodjeljuje počasni naslov „Grad Cres – prijatelj djece“.

Ovome priznanju najviše su se obradovala djeca koja su, uz pomoć svojih odgajateljica i učitelja, pripremila prigodni program sa željom da se svi zabave i raduju na taj, za njih veliki dan. Proslava je započela himnom koju je otpjevao školski zbor pod ravnanjem profesora Dragana Kajana. Najmlađi sudionici programa, djeca Dječjeg vrtića „Girice“ odjevena u orlečku narodnu nošnju, otplesali su „Tanec po staru“ u pratnji barba Marija Mužića na mehu, a Ingrid Mužić izrecitirala je pjesmu dijalektalne pjesnikinje Aveline Damijanjević „Moja pupa“. Vrtićari su zajednički otpjevali pjesmu Bura, a Filip Jurjako i Nikola Toić recitirali pjesmicu „Pitam se“. Proslavi se pridružilo i Društvo Naša djeca Cres s plesnom točkom „Happy“ te učenici osnovne škole koji su izveli igrokaz „Ogledalo u Cresu“ o susretu različitih kultura iz Hrvatske i okolice na tradicionalnom creskom sajmu Semnju. Na pozornicu su se popeli i dječji gradski vijećnici te članovi Koordinacijskog odbora „Grad Cres – prijatelj djece“, a dječji gradonačelnik Matko Cunjak i dogradonačelnica Lea Ivanić održali su prigodne govore.

– U svom mandatu nastojat ću pokrenuti neke aktivnosti koje će pomoći da se djeca u našem gradu osjećaju dobro i voljeno, da imaju više mjesta za igru, učenje i druženje. Brinut ću se i o zaštiti dječjih prava, rekao je gradonačelnik Matko.

Prigodom uručenja Odluke o dodjeli počasnog naslova i makete „Grad Cres – prijatelj djece“ Katarina Milković je izjavila: „Ovaj počasni naziv je najviše javno društveno priznanje svima koji su u Gradu zaslužni za ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN o pravima djeteta, za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece i osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu te za učinke koji unapređuju i uljepšavaju život djece. Ovaj počasni naziv, kao i svakog sudionika Akcije, obvezuje Grad Cres da navedene domete nastavi i održava istim opsegom i kakvoćom, a što će Prosudbena komisija pratiti te ovjeravati ili suspendirati dok se opet ne dostigne potrebna razina.“

Gradonačelnik Jurjako se zahvalio koordinacijskom odboru na čelu s predsjednicom Željkom Matovinović i svima koji požrtvovano rade za dobrobit djece bilo kroz svoja zanimanja ili kroz volontiranje.

– Od danas i službeno nosimo titulu „Cres – grad prijatelj djece“, prestižno priznanje da u Cresu vlada optimizam, da se Cres brine o svojoj djeci, o svojim mladima, rekao je Jurjako i podsjetio na niz mjera kojima se potpomažu obitelji s djecom, od naknada za svako novorođenče do subvencioniranih cijena vrtića koji je energetski obnovljen, ali i stručno ekipiran, pa je creski jedan od rijetkih vrtića koji ima logopedicu. Osim toga djeci sa sela sufinanciraju se putni troškovi do vrtića, a u pripremi je i dogradnja zgrade kako bi se osigurao prostor prema najnovijim standardima.

U nastavku svog obraćanja gradonačelnik je podsjetio da i u Osnovnoj školi Frane Petrića Grad financira ili sufinancira niz nadstandardnih aktivnosti, posebno izdvojivši produženi boravak za djecu nižih razreda.

– Zahvaljujući podršci Primorsko-goranske županije kao osnivača škole, te stručnosti i sposobnosti djelatnika škole na čelu s ravnateljem Josipom Popeom, škola je postala jedna od tehnološki najmodernijih u Hrvatskoj. Pametne ploče su u svim učionicama, e-dnevnik se koristi već drugu godinu, škola na krovu ima solarnu elektranu, a među prvima se uključila u program robotike. Opet zahvaljujući Županiji uskoro kreće energetska obnova školske zgrade u čemu dijelom financijski sudjeluje i Grad Cres, najavio je Jurjako.

– Potpomažemo i srednju školu sufinancirajući određene aktivnosti, a svim učenicima i studentima koji to žele, a školuju se na kopnu, Grad daje stipendiju i sufinancira putne troškove, nastavio je Jurjako, te podsjetio na niz vanškolskih aktivnosti koje također financira Grad, kao što su dječja igrališta te aktivnosti udruga koje rade sa djecom.

Najnovije „postignuće“ je osnivanje dječjeg gradskog vijeća koje je izabralo svog dječjeg gradonačelnika, a pratit će, osmišljavati i predlagati sve što se tiče djece na Cresu.

– Sve izneseno, a i puno toga još što nisam stigao nabrojiti, razlozi su zbog kojih je Grad Cres prijatelj djece, zaključio je Jurjako.

Okupljenima se obratila i zamjenica župana Marina Medarić, podsjetivši da je Primorsko-goranska županija prva u Hrvatskoj, uz Krapinsko-zagorsku, ponijela naziv „Županija – prijatelj djece“.

– Grad Cres je 15. jedinica lokalne samouprave u našoj Županiji koja nosi ovu prestižnu titulu, a druga otočna nakon Malog Lošinja, pa se nalazimo na otočju prijateljima djece. Sigurna sam da je Grad Cres ozbiljno shvatio ovu titulu i da će nastaviti činiti sve da djeca rastu sretno i veselo, rekla je dožupanica Medarić.

Veselo i rasplesano nastavilo se feštati na Trgu Frane Petrića. Članice školske ritmičke skupine, potom plesna skupina „Superstar“ te male mažoretkinje Dječjeg vrtića zabavile su publiku svojim sjajnim nastupima.