CRES – ODRŽANI CRESKI ANALI

8. lipnja 2019. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

Održani III. Creski anali

CRES – U velikoj dvorani Zajednice Talijana, 31. svibnja su održani III. Creski anali, međunarodni skup koji znanstvenicima i stručnjacima različitih profila jednom godišnje omogućuje predstavljanje rezultata vlastitih istraživanja čija je zajednička poveznica otok Cres. Organizator konferencije je Grad Cres, uz podršku suorganizatora: Creskog muzeja, Gimnazije, OŠ Frane Petrića, Župe Sv. Marije Velike te Otočne razvojne agencija. U ime Grada Cresa skup je otvorio Marčelo Damijanjević, predsjednik Gradskog vijeća. Zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos trećim Analima, te im poželio uspjeh u radu uz uzrečicu starih Cresana “Napred z delom!”.

Prvo predavanje održala je Tanja Kremenić, doktorandica na Sveučilištu u Padovi, predstavivši svoje istraživanje o vrijednostima maslinika u rukopisima Josipa Kremenića, a Krasanka Majer Jurišić govorila je o putopisnim slikama Cresa i Lošinja. Jasminka Ćus-Rukonić istražila je prikaze ploča za igru trilje na spomenicima otoka Cresa, dok je tema predavanja Matka Matije Marušića bila “Povijest i arhitektura crkve i samostana Svete Marije od Anđela u Osoru”. Franjo Velčić predstavio je člana rimske Akademije „Degli Arcadi“ Marka Buničića, Marija Andraka i Franjo Velčić bečkog sveučilišnog profesora i creskog gradonačelnika Franju Koljevinu, a Alvise i Melita Chiole kapetana Petra Lužinu, sudionika austro-ugarske polarne ekspedicije 1872. godine.
Marijan Erste istražio je zaboravljene korijene starosjedilačke jezgre otoka Cresa, Mladen Bastijanić obitelj Milivoi-Milevoj iz Labina u župi Beli, a Juraj Sepčić je predstavio vrlo kratko razdoblje „lokalne demokracije” u Cresu od 8. do 16. rujna 1943. U posljednjem bloku Ivo Saganić održao je predavanje o pomorskim vezama creskih brodovlasnika s lukom Ancona u 18 st., a za kraj je Zvonimir Navala predstavio Cresane koji su sudjelovali u Anglo-burskom ratu 1899.-1902.
Nakon završne rasprave skup je zaključio dr. Ugo Toić, član organizacijskog odbora, istaknuvši da su se čula mnoga zanimljiva, čak egzotična predavanja te poželio da se sudionici ponovno okupe sljedeće godine, na novim Analima.