CRES – KAOS U GRADSKOJ VIJEĆNICI, VRTIĆU USKRATILI SREDSTVA ZA RAD

2. prosinca 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab
cres vijeće

Gradsko vijeće Grada Cresa

CRES – Creski vijećnici pokazali su – otvoreno treba reći – iznenađujuću razinu međusobne netrpeljivosti, koja je prerasla u međusobno prepucavanje i odbijanjem predloženog rebalansa. Razlog? Iako to nitko neće reći, jedini razlog odbacivanja je: “jer ga je predložila (navodno) druga strana.”

Takva politička kratkovidnost na žalost nije rijetkost u Hrvatskoj, a ona uvijek završi loše po građane. Ovoga se puta ona na Cresu iskazala u uskraćivanju uvjeta rada vrtića! Naime, rebalans je trebao osigurati sredstva za upis djece s poteškoćama te za 4 nova djelatnika koji su za to potrebni.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Girice Snježana Sučić nije mogla vjerovati što se dešava nakon što je većina vijećnika naprosto uskratila sredstva za rad vrtića do kraja ove godine!

Za ovakvo ponašanje treba jasno imenovati odgovorne vijećnike, ali i građane koji takvo vijeće biraju jer se na kraju uvijek postavlja pitanje: tko je uopće takve svadljivce izabrao u Vijeće?

Na sjednicu je stiglo 12 vijećnika, a nije našao shodno doći Lino Sinčić (nezavisni). Upravo bi taj glas bio presudan, jer su vijećnici koji podržavaju gradonačelnika Kristijana Jurjaka stali su uz prijedlog rebalansa (ukupno njih 6), dok je ukupno 6 vijećnika (nezavisni i oni iz redova HDZ-a) izrazili negodovanje predloženim rebalansom. Zašto Sinčić nije došao na sjednicu, nije poznato, ali njegov nedolazak mnogi već raznoliko tumače.

Glavne stavke su bile: plaće u Dječjem vrtiću, program poticanja poljoprivrednika i uređenje Ribarske ulice, dok neprihvaćanjem izmjena i dopuna proračuna čak 12 poljoprivrednika ostaje bez potopre.

Prvi pokazatelj dezintegracije konstruktivne rasprave dala je Sanja Tomić (HDZ) koja je iskočila iz teme i počela navoditi kako Jurjako kreće u investicije samo u predizborno vrijeme. Gradonačelnik Jurjako nije uspio ostati miran te je “zagrizao” navodeći kako je Tomić neinformirana i ne zna čitati proračun. Više povrataka nije bilo – krenula su besciljna prepucavanja.

Cres, grad vatrene političke situacije

Cres, grad vatrene političke situacije

Jadranka Blatt (nezavisna) počela je isticati kako ju smeta ponašanje gradonačelnika koji vijećnicima prebacuje upitnost realizacije Ribarske. Stvar je u tome da su vijećnici doista odgovorni – neovisno što Blatt o tome misli – ali valjda gradonačelnik, po njima, to ne smije javno reći? Josip Pope pokušao je stati u obranu gradonačelnika i rekao: “ako rebalans ne prođe 6 djece i njihovih odgajatelja ide kući.” Tada je Tomić, kao vjerojatno jedini konkretan i konstruktivan slučaj na sjednici, predložila smanjenje sredstva muzeju i knjižnici, koja bi se potom dala vrtiću s čime će se balansirati troškovi i vrtić će normalno moći dalje. Ovaj prijedlog je pak naveo Popea na žustro reagiranje, aludirajući da će time valjda, nekako, doći do ukidanja knjižnice i muzeja: “ako ne želimo imati knjižnicu i muzej bit ćemo palanka, a ne grad!”

Rasprava je u tom trenutku izgubila svaki smisao i sve je više nalikovala prepucavanju. Tomić je navodila kako će građani sami skupiti novac ako ga Grad ne može osigurati. Josip Pope je dobacivao kako želi na izbore, a u jednom trenutku – gotovo izgubivši kontrolu – počeo dobacivati: “ti ćeš graditi apartmane, što te briga za vrtić”.

Sve je završilo odlaskom ravnateljice Sučić iz Gradske vijećnice sa suzama u očima. Pitanje koje si svaki građanin Cresa može postaviti je: zaslužuju li građani Cresa doista ovakvo destruktivno Gradsko vijeće? (kv)