CRES – imenovane ravnateljice Creskog muzeja i Dječjeg vrtića Girice

5. veljače 2020. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab
Cres

Cres

CRES – U četvrtak, 23. siječnja, održana je 26. sjednica Gradskog vijeća.

Sjednica je započela aktualnim satom, a na početku se Oliver Filipas raspitivao o stalku za suncobran koji je ostao na javnoj površini, potom o uporabnim dozvolama za buduća gradilišta na Melinu, te prenio molbu stanovnika Belog da se češće posipa cesta na Tramuntani. Fiorenco Pinezić zatražio je da se sanira potkop na braniču i kod kuće broj 83, te kao prioritet obrežu stabla u centru Martinšćice koja su se osušila. Stjepan Vodenac ponovio je pitanje o gradnji POS-ovih stanova, a Marčelo Damijanjević se zanimao kada će biti objavljen sljedeći natječaj za poljoprivredna zemljišta u vlasništvu države. Hrvoje Sepčić predložio je da se urede sprave za vježbanje na Lungomaru i školsko igralište, a raspitivao se naplaćuje li se i noću parkiranje na Peškeri.

Zamjenik gradonačelnika Marin Gregorović dao je sljedeće odgovore:

– Filipasu: Stalak će biti uklonjen, za građevinsku zonu uz ceste SU2 i SU4 dobit će pismeni odgovor, što se tiče skladišta na javnoj površini treba provjeriti što piše u odluci, a za posipanje ceste za Beli obavijestit će ŽUC.

– Damijanjeviću: Natječaj se može očekivati na sljedećoj sjednici.

– Pineziću: za stabla su obaviještene nadležne službe, za potkop braniča dogovorit će se Grad i Lučka uprava kako bi se to riješilo prije sezone.

– Sepčiću: Dječja igrališta održava komunalno društvo i to trebaju sanirati, na parkingu će se promijeniti radno vrijeme naplate, a za školsko igralište razgovarati s ravnateljem škole.

Vijećniku Vodencu odgovorio je gradonačelnik Kristijan Jurjako: „APN je u medijima najavio da će se uskoro početi graditi stanovi, uključujući u Cresu i ja se iskreno nadam da će biti tako. APN je državna agencija koja to treba odraditi, ali kod njih je bilo problema te je nedavno smijenjen ravnatelj. Svakako ćemo uputiti vaše pitanje APN-u da nas točno pismeno izvijeste pa ćemo vam točno odgovoriti“.

Na sjednici Vijeća imenovane su ravnateljice dviju gradskih ustanova, Creskog muzeja i Dječjeg vrtića Girice. Predsjednik Upravnog vijeća Vrtića Josip Pope izvijesti je vijećnike kako je proveden natječaj na kojeg se javila samo Mirjana Koljevina, odgajateljica u vrtiću. Predložio je da Vijeće razriješi dosadašnju ravnateljicu Snježanu Sučić koja odlazi u mirovinu, te na njezino mjesto imenuje Mirjanu Koljevina. O provedenom natječaju za ravnateljicu Muzeja izvijestila je pročelnica Patricija Purić. S obzirom da se na natječaj javila samo dosadašnja ravnateljica Jelena Dunato, ona je i jedini kandidat za to mjesto. Odluke o razrješenju i imenovanjima vijećnici su donijeli jednoglasno.

Pročelnica Purić potom je obrazložila Odluku o izmjeni Odluke o visini iznosa turističke pristojbe koju plaćaju brodovi na kružnom putovanju, te Odluku o izmjenama Odluke o ustrojstvu gradske uprave Grada Cresa koje su vijećnici prihvatili jednoglasno.

Pročelnica Purić obrazložila je i Prijedlog Zaključka o raspisivanju javnog natječaja za prodaju nekretnine u vlasništvu Grada Cresa. U raspravu se uključio predsjednik Vijeća Marčelo Damijanjević prenijevši primjedbu jednog sugrađanina da je Grad na jednom od prošlih natječaja prodao česticu zemlje koja je bila u njegovom posjedu, tj. on ju je obrađivao. Trebalo bi prije prodaje neke čestice provjeriti je li netko u posjedu te nekretnine, te ga obavijestiti da će se raspisati natječaj, smatra Damijanjević koji se ispričao ako je nekad nenamjerno napravljena takva omaška.

Pročelnica Purić obrazložila je i Odluku o odricanju od potraživanja prema Republici Hrvatskoj u svrhu realizacije darovanja nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske koju su vijećnici prihvatili jednoglasno.

Prijedlog odluke o suosnivanju Energetske zadruge obrazložio je dogradonačelnik Marin Gregorović, umjesto odsutnog dr. Uga Toića, direktora Otočne razvojne agencija koja vodi projekt.

– Ideja energetske zadruge je u nju uključiti što više subjekata iz javnog i poslovnog sektora te fizičke osobe sa cresko-lošinjskog otočja. Projekt solarne elektrane u blizini Filozića pokrenuo je privatni vlasnik i obratilo se Gradu Cresu i Otri. Rado smo se uključili jer se radi o prvom projektu u sklopu naše energetske tranzicije u kojem ćemo moći uključiti šire građanstvo. Ovo je odličan početak energetske tranzicije jer je u gabaritima koje možemo sami realizirati, a nije veliki zalogaj kao ona kod Orleca koju će graditi HEP, rekao je uvodno Gregorović.

Prijedlog su podržali i ostali vijećnici. Predsjednik vijeća Marčelo Damijanjević smatra da se i neki drugi infrastrukturni projekti mogu rješavati kroz zadrugu, dok je Dragan Medarić istaknuo da se o ovakvim oblicima upravljanja se danas jako puno raspravlja u svijetu te da ćemo, zbog napretka tehnologije, vjerojatno u budućnosti imati gotovo nulti trošak proizvodnje struje. Raspravu je zaključio gradonačelnik Jurjako pozivom svim građanima i tvrtkama da se priključe zadruzi kojoj sunčana elektrana neće biti jedini projekt već će se zadruga bavi energetikom Cresa i Lošinja.