CRES – 26. DANI FRANE PETRIĆA

1. listopada 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

knjigeOTOK CRES – Hotel Kimen bio je mjestom međunarodne znanstveno-kulturne manifestacija 26. Dani Frane Petrića koju organizira Hrvatsko filozofsko društvo u suradnji s Gradom Cresom.

– Svake godine nanovo izražavam zadovoljstvo što nam organizatori Dana Frane Petrića pripremaju po jednu važnu i aktualnu temu koju će raspraviti njegujući pritom filozofski i interdisciplinarni dijalog. Ove godine ne trebamo posebno naglašavati koliko je važna ekonomija za život pojedinca i zajednice, pa će ovaj skup dati svoj doprinos razvoju filozofske misli u još jednom značajnom području, rekao je gradonačelnik Kristijan Jurjako tijekom svečanog otvorenja skupa.

Uz njega, okupljenima su se obratili predsjednik Hrvatskog filozofskog društva, organizatora skupa, prof. dr. Zdravko Radman, predsjednik Programskog odbora izv. prof. dr. Tomislav Krznar, direktorica TZ-a Sanja Živanović i direktorica hotela Mirjana Parat, te predstavnici pokrovitelja: Đanino Sučić u ime Primorsko-goranske županije i pomoćnica ministrice Ivana Franić u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na 26. Danima Frane Petrića sudjelovat će oko stotinu znanstvenika i srednjoškolskih učenika iz jedanaest zemalja, a sastojat će se od dva simpozija (Filozofija i ekonomija, te Hrvatska filozofija u interakciji i kontekstu), nekoliko javnih predavanja i projekta popularizacije znanosti Znanstveni inkubator: trening za znanstvena istraživanja na kojem sudjeluju i učenici iz creske gimnazije.