BIROKRATSKA MOČVARA – Primili ste u stan izbjeglice iz Ukrajine? Morate platiti porez!

26. ožujka 2022. | Kategorija: Hrvatska

poreznaHRVATSKA – Hrvatska je u raljama birokratske močvare: gomile besmislenih zakona, nagomilanog državnog aparata, trulog pravosuđa i propisa koji su kao osmišljeni da se ništa ne može učiniti na normalan način.

Ova rak-rana Hrvatske pokazala je svoje monstruozno lice još jednom, ovoga puta po pitanju izbjeglica iz Ukrajine. Naime, građani koji u svoj stan prime izbjeglice iz Ukrajine morati će platiti porez jer su – primili izbjeglice!

Ako je slijediti propise najmodavci u Hrvatskoj moraju s izbjeglicama koje žele zbrinuti u svom stanu potpisati ugovor o najmu, a na to se plaća porez čak i ako je ugovor o najmu potpisan na nula kuna i ako se radi o izbjeglicama – koje taj status imaju od EU-a, tvrde iz Porezne uprave.

“Takva su pravila i mi to ne možemo mijenjati, ali to će se vjerojatno regulirati drukčije u trenutku kad se odobri najavljeni paket pomoći od Europske unije”, odgovor je Porezne uprave.

Trenutno je u Hrvatskoj oko 10.000 osoba iz Ukrajine, gotovo sve žene i djece koji su većinom smješteni u privatnom smještaju koje su osigurali građani Hrvatske, dakle ne država, velike firme i bogataši. Već običan narod koji pomaže drugi običan narod.

Republika Hrvatska je obećala s određenim iznosom pomoći vlasnicima koji iznajmljuju (za nula kuna) izbjeglicama svoje stanove, što će možda ublažiti ovu situaciju, ali se još čeka kako će se to točno provesti. Šteta da s tim nisu toliko brzo kao s porezima.

(kv)