BIJELA KRONIKA – Održan Okrugli stol o zapošljavanju osoba s psihosocijalnim teškoćama

25. rujna 2021. | Kategorija: Bijela kronika

BIJELA KRONIKA – U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održan je Okrugli stol o zapošljavanju osoba sa psihosocijalnim teškoćama kojeg je Udruga „Vida“ organizirala povodom završetka trogodišnjeg projekta „Timun“ – Primorsko-goranska inicijativa za poticanje zapošljavanja bivših ovisnika, financiranog od strane Europskog socijalnog fonda.

Cilj okruglog stola bio je raspraviti o perspektivama zapošljavanja osoba sa psihosocijalnim teškoćama, o poticajnim mjerama zapošljavanja, nedostacima postojećih mjera i njihove implementacije, uz razmjenu iskustava među ključnim dionicima i diskusiju sa stručnom javnosti.

U prvoj sesiji predstavljeni su rezultati kvalitativnog istraživanja o zapošljavanju liječenih ovisnika provedenog u sklopu projekta. U drugoj sesiji, o problematici zapošljavanja osoba sa psihosocijalnim teškoćama govorili su predstavnici Zavoda za socijalnu psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Udruge „Vida“ , Komunalnog društva Čistoća Rijeka te predstavnik Primorsko-goranske županije, koja je partner na provedbi projekta.

Udruga za pomoć ovisnicima “Vida” Rijeka djeluje od 2006. godine na području prevencije i suzbijanja ovisnosti u lokalnoj zajednici i šire. Od tada do danas, provedeno je više od stotinu projekata usmjerenih uglavnom resocijalizaciji osoba s problemom ovisnosti, što je primarna djelatnost i svrha postojanja Udruge. Od 2019. godine Udruga provodi ESF projekt “Timun” – Primorsko-goranska inicijativa za poticanje zapošljavanja bivših ovisnika.

Glavne aktivnosti projekta su kvalitativno istraživanje o iskustvima, potrebama i kapacitetima liječenih ovisnika za posao, kao i poslodavaca za zapošljavanje liječenih ovisnika i provedba tri programa Resocijalizacijskog centra Udruge – Program pripreme ovisnika za resocijalizaciju, program podizanja samopouzdanja i Program pomoći pri obrazovanju i zapošljavanju.