BIJELA KRONIKA – MANIFESTACIJA “MAROHLJINI I SAMONIKLO BILJE”

14. svibnja 2017. | Kategorija: Bijela kronika
Edukativna šetnja pod stručnim vodstvom Stribora Markovića

Edukativna šetnja pod stručnim vodstvom Stribora Markovića

MANIFESTACIJA “MAROHLJINI I SAMONIKLO BILJE”

Piše: Nataša Starčević

 

BIJJELA KRONIKA – Protekli vikend članovi Gljivarskog društva Grljak Lič organizirali su tradicionalnu, treću po redu, manifestaciju pod nazivom “Marohljini i samoniklo bilje”. Već pri samoj objavi i predstavljanju iste na društvenim mrežama, pokazao se veliki interes za dolazak te potragu za marohljinima (smrčcima) a naročito za sakupljanje samoniklog bilja. Zasigurno je tom interesu pridonijela informacija da će se u branje bilja ići pod stručnim vodstvom dr. sc Stribora Markovića, mag. pharm, fitoaromaterapeuta.

Iako je u petak, dan prije spomenutog događanja padala kiša, subota je bila hladna ali sunčana. Pristiglo je više od 200 gostiju iz cijele Hrvatske: gljivarska društva iz Sv. Ivana Zeline, Labina, Čakovca, Delnica, Zagreba i Bakarca, nekoliko planinarskih društava iz Zagreba, članovi udruge Eterico Rijeka, pojedinci te učenici osnovnih škola iz Gorskog kotara.
Gljivari su krenuli u potragu za marohljinima na nekoliko lokacija u Fužinama i Vratima predvođeni članovima organizatora. Zainteresiranih za edukativnu šetnju sa dr. sc Striborom Markovićem bilo je mnogo pa su podjeljeni u dvije skupine. Iz centra Liča ljubitelji samoniklog bilja krenuli su turističkim vlakićem i vlastitim automobilima prema Svetištu Majke Božje Snježne gdje ih je ukratko o povijesti Liča informirao Dražen Starčević predsjednik Etnografske udruge Sv. Juraj. Uslijedila je potom opuštena šetnja pod stručnim vodstvom dr. sc Stribora Markovića u kojoj su upoznavali bilje koje tamo raste te iskoristili priliku da na licu mjesta saznaju puno informacija o biljkama koje su putem pronalazili.

Prvi su se u Dom kulture vratili učenici škola iz Gorskog kotara, i to iz Osnovne škole Ivanke Trohar Fužine, Osnovne škole Rudolfa Strohala Lokve, Osnovne škole Dr. Branimira Markovića Ravna Gora te Područne škole Nikole Tesle Moravice. Organizatori su im pripremili test na temu prepoznavanja samoniklog bilja. Pobjedili su učenici osnovne škole iz Fužina predvođeni učiteljicom Hankijom Musić te za nagradu dobili ukrasni tanjur i tortu. Svim školama, kao i ostalim sudionicima, predsjednik gljivarskog društva Grljak Lič Držislav Tadić podijelio je Zahvalnice za sudjelovanje na manifestaciji. Nakon ručka u velikoj sali Doma kulture, u kojoj se tražilo mjesto više, Stribor Marković održao je predavanje, stavljajući naglasak na kraljicu bilja – koprivu. Svoje znanje nesebično je prenosio na mnogobrojne zainteresirane koji su pažljivo slušali i postavljali pitanja. Nakon predavanja sudionici su imali priliku razgledati izložbu samoniklog bilja ubranog u ličkom polju koju je postavila Maja Bolf, članica gljivarskog društva Grljak Lič.

Organizatori su zadovoljni i počašćeni velikim brojem posjetitelja te na mnogobrojne upite o sljedećoj manifestaciji, informirali zainteresirane da se Gljivarijada Lič tradicionalno održava predzadnji vikend mjeseca rujna što ovu godinu „pada“ na datum 22-23 rujna 2017.

 

Foto galerija na facebook stranicama kvarnerski.com!