BIJELA KRONIKA – Anton Rudan u „lovu“ na bilje u Liču

13. svibnja 2018. | Kategorija: Bijela kronika
Foto by: N.S.

Foto by: N.S.

LIČ – Prije nekoliko dana u Liču je održano tradicionalno druženje ljubitelja prirode „Marohljini i samoniklo bilje“ u organizaciji Gljivarskog društva Grljak Lič. Ono što je ovogodišnju manifestaciju učinilo drugačijom od dosadašnjih je „Dječja marohljinijada i samoniklo bilje“ na kojoj su nastupili učenici osnovnih škola iz Gorskog kotara te jedna iz Dobrinja (otok Krk).

U suradnji s Društvom „Naša djeca“ Fužine te uz financijsku pomoć Primorsko-goranske županije spomenutoj edukaciji prisustvovalo je 47 školaraca i 6 nastavnika. Učenici su prisustvovali terenskoj nastavi u Ličkom polju, a potom u Domu kulture Lič slušali predavanje o ubranim biljkama. Da bi edukacija bila zanimljivija na kraju je održan kviz u kojem su predstavnici svake ekipe morali prepoznati sedam biljaka. Prvo mjesto s osvojenim maksimalnim brojem bodova, podijelili su učenici škole iz Severina na Kupi pod vodstvom učiteljice Ivanke Močilac i škole iz Mrkoplja pod vodstvom učiteljice Vanje Maras Ceh.

Drugog dana manifestacije, okupili su se ljubitelji prirode iz svih krajeva Hrvatske. Po želji su se opredijelili za traženje marohljina ili odlazak u edukativnu šetnju Ličkim poljem. Oni koji su se odlučili za samoniklo bilje krenuli su turističkim vlakićem iz centra Liča prema Svetištu Majke Božje Snježne gdje ih je dočekao poznati „lovac na bilje“ Anton Rudan. Bila je to prilika da se na licu mjesta upoznaju biljke u prirodnom staništu te da se odmah postavi željeno pitanje. Uz šumskog kuhara Rudana, nazočne je educirao i Igor Žilić, instruktor preživljavanja u prirodi i dopredsjednik udruge Perun – dodir prirode.

Nakon povratka turističkim vlakićem u Dom kulture, članica GD Grljak Lič Maja Bolf, postavila je izložbu ubranog bilja, a Anton Rudan održao je predavanje. Najviše interesa iskazano je u uspoređivanju triju izloženih biljaka koje berači znaju zamijeniti, a koje onda nažalost rezultiraju trovanjem. Radi se o medvjeđem luku, đurđici i mrazovcu. Medvjeđi luk je jestiv, za razliku od ostale dvije biljke koje su otrovne. Njegova specifičnost očituje se u tome što se trljanjem lišća osjeti miris po češnjaku.

Predsjednik GD Grljak Lič Držislav Tadić svim školama i organiziranim grupama podijelio je zahvalnice za sudjelovanje na Marohljinijadi.

Također, u ime svih članova Društva, izrazio je zadovoljstvo zbog još jedne uspješno održane manifestacije, a naročito zbog činjenice da su edukaciji prisustvovali učenici osnovnih škola.
Organizatori podsjećaju na još jedno ovogodišnje druženje, i to jesensko, koje se tradicionalno održava predzadnju subotu u mjesecu rujnu, a to je ovu godinu 21. i 22. rujna.

(Nataša Starčević)