BESPLATNA PREDAVANJA O SOLARNOJ ENERGIJI ZA KUĆANSTVA U CRESU I MALOM LOŠINJU

26. listopada 2021. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab
cresko-lošinjski arhipelag

cresko-lošinjski arhipelag

LOŠINJ / CRES – Turnejom Dobra energija Zelena energetska zadruga dijeli sve ključne informacije o korištenju solarne energije po hrvatskim gradovima, a Cres i Mali Lošinj na rasporedu su 27. i 28. listopada. 

Zelena energetska zadruga (ZEZ), u suradnji s europskom inicijativom Sporazum gradonačelnika, Udrugom gradova i udrugom Pokret otoka, tijekom listopada i studenog drugi put provodi turneju Dobra energija, kampanju promocije solarne energije u hrvatskim gradovima. Prvo izdanje turneje održano je u jesen 2020. kada je zadruga obišla 11 hrvatskih gradova na području kontinentalne Hrvatske i Istre, a ove godine obuhvatit će 11 novih gradova, što uključuje i Cres u srijedu 27. listopada te Mali Lošinj u četvrtak 28. listopada.

Trošak ugradnje kućne sunčane elektrane, uvjeti za ugradnju, potrebna dokumentacija, prilike za sufinanciranje, udruživanje sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, samo su neke od korisnih informacija koje će građani imati prilike saznati iz prve ruke nabesplatnim edukacijama o solarnoj energiji u gradovima-domaćinima turneje Dobra energija. “Korištenje solarne energije više nije stvar daleke budućnosti. Kućne sunčane elektrane su pristupačne i iskoristive u svakom dijelu Hrvatske, a građanima želimo pomoći realizirati ih na način koji će za njih biti maksimalno isplativ”, istaknuli su iz Zelene energetske zadruge.

Kampanja je lokalno fokusirana kako bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije direktnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova. Uz edukacije o ugradnji kućnih solarnih elektrana, Zelena energetska zadruga tako će kroz savjetodavne aktivnosti u sklopu turneje podržati 11 gradova-domaćina u razvoju i ulaganjima u projekte solarne energije.

“S 0,5% električne energije dobivene iz sunca, Hrvatska je na začelju Europske unije po korištenju sunčanog potencijala. Turneja Dobra energija jedna je od inicijativa kojom želimo potaknuti njegovo veće korištenje. Zato smo prednost pri izboru gradova-domaćina ovogodišnjeg izdanja turneje dali gradovima koji su se u prijavi na naš javni poziv istaknuli po dosadašnjoj posvećenosti i spremnosti na daljnja ulaganja u solarnu energiju, posebno u kontekstu ostvarenja ciljeva Europskog zelenog plana”, objasnili su iz Zelene energetske zadruge.

Pozivaju se svi građani zainteresirani za sudjelovanje u besplatnim edukacijama u Cresu i Malom Lošinju da se predbilježe za sudjelovanje putem prijavnog obrasca na poveznici: https://forms.gle/eSLS7ZVPdfazhxWH6

 

Radionice će se održati prema sljedećem rasporedu:

  • CRES, srijeda (27.10.), 16:00 sati, Zajednica Talijana Cres (Trg Frane Petrića 14)
  • MALI LOŠINJ, četvrtak (28.10.), 16:00 sati, Mala dvorana Gradske knjižnice i čitaonice Mali Lošinj (Zagrebačka ul. 2)

 

Cjelokupan raspored turneje Dobra energija može se naći na web stranici Zelene energetske zadruge www.zez.coop