BAKAR – “ČA DA?” ZA OČUVANJE NAŠE BAŠTINE

16. prosinca 2021. | Kategorija: Bijela kronika

čakavštinaBIJELA KRONIKA – “ČA DA?” je još je jedan veliki projekt koji je Sklad realizirao u 2021. godini, projekt očuvanja bakarskog dijalekta koji su prepoznali Ministarsto kulture i medija RH i Grad Bakar i financirali njegovu provedbu.

‘Ča da? ‘ je serijal kratkih dokumentarnih filmova u kojima stanovnici Bakra, izvorni govornici bakarskog narječja, pričaju urbane i životne priče, legende i pjesme. Produkcija: KUU Sklad Bakar, Scenarij: Damir Konestra. Video produkcija: Miljenko Šegulja

Projekt proveden uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Bakra

“Godine 2019. na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara je uvrštena Zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što. Njome je obuhvaćena sva dijalekatska raznolikost u svoj svojoj različitosti, sva povijest hrvatskoga jezika sa svim njezinim dijalekatskim stilizacijama te sveukupna raznolikost hrvatske nematerijalne kulture, kao i osobitost mnoštva tradicionalne materijalne kulture.

Jedan od tih jedinstvenih dijalekata je urbana bakarska čakavština – unikatni govor koji se tijekom mnogih stoljeća formirao na području poznatog grada-luke i obuhvaćao svu raznolikost sjecišta brojnih naroda i kultura.

Nažalost, pod pritiskom modernog života i procesa migracije stanovništva, upotreba bakarske čakavštine u svakodnevnom životu postala je vrlo rijetka i očito je na rubu izumiranja.

Stoga je neophodno da lokalna zajednica prepozna svoj govor kao važan dio vlastitoga identiteta, dio kojega se ne srame, dapače, dio identiteta koji se s pravom i ponosom ističe. Iskustvo je pokazalo da je postoji samo jedan su načini kako se to postiže – nastojati prenijeti ga na mlađe generacije i tako očuvati njegov kontinuitet, prijenosom sa starijih na mlađe. Najčešće u obliku održavanja kontinuiranih radionica za najmlađe. Ali, nažalost, kriza COVID 19 znatno je zakomplicirala situaciju, značajno smanjujući mogućnost izravnog kontakta dvije generacije. Stoga je Kulturno umjetnička udruga Sklad Bakar osmislila projekt “Ča da – očuvanje bakarskoj čakavštine”, koji omogućava ne samo beskontaktni prijenos znanja sa starijih generacija na mlade i očuvanja govora kao nematerijalnog kulturnoga dobra, već i očuvanje urbanih priča i legendi koje su također dio nematerijalne kulturne baštine”, navela je Dunja Vladislović, predsjednica KUU Sklad Bakar

Pogledajte kratke dokumentarne filmove na YouTube poveznicama i poslušajte lijepu bakarsku čakavštinu:

Ča da? očuvanje bakarske čakavštine

(Srećko Fužinac) https://youtu.be/mgfRrZgi7yM

(Karmela Klepac) https://youtu.be/OvmTi45kld8

(Franjo Vicić) https://youtu.be/lIY9B44pFb0

(Vito Forempoher) https://youtu.be/CnsxoTtcaHo

(Ljubomir Vladislović) https://youtu.be/6NsoqFkMhHY

(Dunja Sabljar) https://youtu.be/OsqAs-cAoCQ

(dr.sc.Silvana Vranić) https://youtu.be/7qiZ_CrDJMc