Atletika u sklopu Projekta ESFA za mlade s invaliditetom

12. listopada 2018. | Kategorija: Bijela kronika

invalidiBIJELA KRONIKA – Športski savez osoba s invalidiitetom Grada Rijeke svakog utorka provodi atletiku u sklopu Projekta ESFA za mlade s invaliditetom pod vodstvom stručne trenerice dr. sc. Ilone Koval Grubišić i prof. Nives Krošnjar.
Tako je i u utorak, 9.10.2018. održan trening atletike za osobe s invaliditetom.

Projekt “Equal Sport for All” se bavi istraživanjem na temu sporta studenata s invaliditetom i studenata s problemom pretilosti. Istraživanje će se provoditi na grupama studenate na temelju njihova bavljenja različitim sportovima i provođenjem mjerenja. Cilj je izrada modela za studente s invaliditetom i pretile studente za bavljenje sportom, temeljenim na primjerima dobre prakse. Također, cilj je razviti i provoditi strategije i smjernice kako bi se osigurao jednak pristup pristupu i praksi sportskih aktivnosti različitih obrazovnih i sportskih ustanova.
Sport općenito, pa tako i atletika, ima nezaobilazan značaj kako u ranoj integraciji i socijalizaciji osoba s invaliditetom, tako i u stvaranju i kontinuiranom održavanju tjelesne kondicije i zdravlja svih članova društva. U vremenu kad smo sve suočeniji s problemom pretilosti kod mladih, sportske aktivnosti, a napose atletika, mogu biti od velike pomoći u zaustavljanju spomenutog trenda, a potom i poticanju stvaranja trajnih zdravih navika.

Na Projektu “Equal Sport for All” sudjeluju partneri iz 6 zemalja: Grčke, Bugarske, Italije, Velike Britanije, Španjolske i Hrvatske iz 9 institucija. Predstavnik iz Hrvatske je Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Partneri Projekta uključuju sveučilišta i udruge te se smatraju najkompetentnijima za sudjelovanje u ovom projektu na temelju njihove stručnosti, kao i na iskustvu u suradnji u europskim projektima i prethodnim suradnjama te iza sebe imaju aktivne istraživačke suradnje.

Proračun projekta ESFA iznosi 468.723,40 eura, a projekt je sufinanciran od strane Europske unije kroz program Erasmus + Sport – Collaborative Partnership za 80%; točnije sufinanciran je u iznosu od 374.978,72 eura od čega proračun za Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke čini 30000 €.

Razdoblje prihvatljivosti troškova počinje 1. siječnja 2017. i završava 30. prosinca 2019. godine.