ANIČIĆ: dolazak u Hrvatsku odgodite za vrijeme kada se situacija poboljša

8. travnja 2020. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

OPATIJA – Apel građanima da ne pozivaju rodbinu i prijatelje iz inozemstva u posjet

Uoči uskrsnog vikenda Stožer civilne zaštite Grada Opatije s konferencije za novinare održane ispred zgrade gradske uprave građane je pozvao na poseban oprez i nastavak pridržavanja protuepidemijskih mjera.

– Zahvaljujem građanima Opatije na strpljenju, disciplini, dostojanstvenom ponašanju i pokazivanju solidarnosti prema sugrađanima te ih pozivam da to pokažu i u sljedećem razdoblju, a prvenstveno tokom nadolazećih uskrsnih blagdana. Ovaj vikend predstavlja za sve nas veliki rizik te apeliramo da ne bude okupljanja građana ni obitelji. Pozivamo sve koji imaju rodbinu i prijatelje u inozemstvu da ih ne pozivaju i neka dolazak u Hrvatsku odgode za vrijeme kada se epidemiološka situacija poboljša jer se ne smijemo nimalo opustiti. Borbu protiv zaraze ne vode samo zdravstveni radnici i službe civilne zaštite nego i svaki pojedinac svojim ponašanjem, kazala je načelnica Stožera civilne zaštite Vera Aničić.

Svjesni smo da ovu situaciju neki naši sugrađani teško podnose i da ograničenje kretanja ljudima stvara probleme, ali sve te mjere su neophodne da bi se uspješno borili protiv ove pandemije. Zemlje u našem susjedstvu koje nisu na vrijeme učinkovito provele takve protuepidemijske mjere sada imaju veliki broj zaraženih i umrlih. Na ovakvu pandemiju nas nije mogao nitko pripremiti i morali smo se iz dana u dan prilagođavati situaciji usko surađujući s Nacionalnim stožerom civilne zaštite. Imamo za sada stabilnu situaciju u Gradu Opatiji i želim da tako i ostane, poručila je Aničić.

– Epidemiološka situacija u Gradu Opatiji je stabilna i pod kontrolom. Imamo i dalje 6 zaraženih i oni su zbrinuti, a svi njihovi kontakti obrađeni. Imamo još nekoliko građana u samoizolaciji zbog povratka iz inozemstva. Molimo građane da se i dalje pridržavaju preporučenih mjera od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite. Dakle, osobe u samoizolaciji ne smiju izlaziti van. Zdrave osobe mogu ići u šetnju što je korisno za zdravlje, ali moraju imati socijalnu distancu što znači da ne smiju kontaktirati s drugim ljudima i ne smiju se okupljati. Ako komunicirate držite razmak od dva metra. Vani ne treba imati masku jer Opatija nije gusto naseljen megalopolis, ali ju je svakako preporučljivo staviti, kao i rukavice, kada idete u trgovinu, apoteku, ambulantu, banku, autobus ili drugu ustanovu. Zaštitite sebe i druge ljude te poštujte njihov rad. Nitko vam ne može jamčiti da vi niste prenosilac virusa. Nemojte zaboraviti na često pranje ruku toplom vodom i sapunom i upotrebu dezinfekcijskih sredstava. Želim zahvaliti svim suradnicima u Stožeru civilne zaštite Grada Opatije gdje zajedno radimo od prvoga dana kad je epidemija koronavirusom došla u Hrvatsku. Svjedočimoi kako su i najrazvijenije zemlje svijeta s puno bogatijim zdravstvenim resursima radile velike propuste jer nisu imale dobru organizaciju i suradnju javnozdravstvenih i civilnih službi, poručio je dežurni epidemiolog NZZJZ PGŽ – Ispostave Opatija Mario Sušanj.

 

Načelnica Stožera Vera Aničić uputila je uskrsnu čestitku rekavši kako ove godine Uskrs slavimo u drugačijim okolnostima, no blagdan nam ujedno nosi i poruku zajedništva i vjere u bolje sutra.