RIJEKA – Ana Blečić Jelenović kandidatkinja Liste za Rijeku

3. veljače 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

lista za rijekuIzborna utrka za gradonačelnika Rijeke 

Ana Blečić Jelenović kandidatkinja Liste za Rijeku

Odlučila sam pokušati nešto promijeniti u korist naše riječke zajednice i kandidirati se za gradonačelnicu Rijeke, objavila je Ana Blečić Jelenović na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj na Molo longu u riječkoj luci.

Ona je tako postala šesti potvrđeni kandidat za upražnjeno mjesto riječkog gradonačelnika nakon što je dosadašnji prvi čovjek grada Vojko Obersnel da se više neće kandidirati. Nakon Marina Miletića iz Mosta i Katarine Peović iz Radničke fronte, koji su svoje namjere da se kandidiraju obznanili još prošle jeseni, u utrku su ušli i Nikola Ivaniš iz PGS-a, Davor Štimac kao nezavisni kandidat iza kojeg stoji riječki poduzetnički lobi, te Marko Filipović kao kandidat SDP-a, koji je u dva protekla mandata bio Obersnelov zamjenik. 

Tko je Ana Blečić Jelenović, novo lice u utrci za riječku gradonačelnicu? Kako se može saznati iz letka koji je dijeljen na objavljivanju kandidature, rođena je 1977. godine u Rijeci, diplomirala na Pravnom fakultetu u Rijeci, a odvjetnički ured otvorila 2007. godine. U dva mandata bila je sudac Suda časti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Pjevala je u Putokazima, amaterski se bavi glumom, rekreativno igra odbojku. Udana je i ima kćer. 

Kako je rekla na predstavljanju, nikada nije bila politički aktivna, nije sudjelovala u stranačkom radu niti na izborima, a njen jedini dosadašnji politički čin bio je podrška osnivanju Liste za Rijeku prije 15 godina. 

“U jednom sam trenutku, međutim, shvatila da je politika, koliko god je mi ignorirali, sastavni dio mog i naših života. Pogledala sam oko sebe i vidjela koliko je stvari pogrešno posloženo. Moj nerv mi nije dao mira. Izabrala sam da ne sjedim u fotelji, daljinskim upravljačem mijenjam televizijske kanale ili surfam po interentu  prigovarjući stalno na stanje u kojem se nalazimo. Drznula sam se pokrenuti, sa svim svojim vještinama i znanjem, s vrlinama i  manama, i pokušati nešto promijeniti”, kazala je  Blečić Jelenović.
Kandidirala ju je Lista za Rijeku s kojom dijeli vizije i programe koji su jačali tijekom godina u sintagmi ni lijevo ni desno nego riječko, a kao ponositoj Riječanki ideja regionalizma joj je legitimacija da se zna da stoji iza očuvanja ovog kraja, običaja i ljudi, svih građana koji žive u Rijeci i za Rijeku. 

“Ovdje sam kako bih stala ispred svih onih koji se osjećaju posrnulo, nejako – koji gube nadu da se nešto može promijeniti, koje muči stagnacija našeg grada – i da im poručim da ćemo se boriti. Iskoristite svoje biračko pravo, najsnažnije demokratsko oružje kojim raspolažemo. Treba nam promjena. Nudim vam promjenu. Promjenu u odnosu prema politici, prema gradu, građanima  i njihovoj budućnosti. Jedino je važno da građani ovog grada konačno počnu disati s oba plućna krila. Mladi nam godinama odlaze iz grada, malo tko više u njega dolazi. Car je gol da goliji ne može biti. Zato je moj slogan: promjena a ne zamjena. Ne može se zamjeniti nešto što je dotrajalo”, naglasila je Blečić Jelenović, dodajući da je neopterećena prošlošću koju prima na znanje, ali živi u sadašnjosti i želi bolju budućnost..
Prema riječima kandidatkinje za gradonačelnicu Rijeke izgovorenima na Molo longu, Lista za Rijeku i ona detektirali su probleme grada, odredili osnovne smjernice programa, ideje i rješenja, kako bi od njih korist imali svi građani. Namjeravaju ih sustavno, tijekom kampanje obrazlagati biračima vjerujući da će im oni na dan izbora dati podršku.  

“Ako mi se pridružite, neću vam obećavati brda i doline. Jer u ovom trenutku ne znam pravu sliku stanja u gradskoj upravi niti opterećenost gradskih financija. Ali mogu obećati da ću se svojski prihvatiti gradonačelničkog posla, da poput Churchilla za ponovno podizanje grada mogu ponuditi samo krv, znoj i suze – i to da ćemo kroz sve to građani i ja proći zajedno. Ne zaboravite da takozvani mali ljudi mijenjaju svijet. Želim biti njihov glas, glas promjena”, zaključila je svoj prvo obraćanje medijima kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Ana Blečić Jelenović.
Iz prvog javnog istupa Ane Blečić Jelenović jasno je da su dosadašnji kandidati dobili više nego dostojnu suparnicu. Štoviše, neopterećena dosadapšnjim političkim radom, bez bilo kakvih repova i afera, donosi u kampanju novu energiju i nadu biračima sve nezadovoljnijim političarima i njihovim shvaćanjem politike. Znamo li da je Rijeka grad s najmanjom izlaznošću na lokalne izbore, čini se da se pojavio netko tko bi taj trend mogao preokrenuti i veliki broj dešperatnih birača praktički natjerao da izađu na izbore 16. svibnja ove godine.

Čini se da nas čeka uzbudljiva utrka za upražnjeno mjesto riječkog gradonačelnika/gradonačelnice. 

 

kc