90. GODINA UGOSTITELJSKE ŠKOLE U OPATIJI

20. listopada 2019. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

90. godina Ugostiteljske škole Opatija

Opatijska Ugostiteljska škola proslavila je 90.-u obljetnicu postojanja jučer u Centru Gervais. Ta je srednjoškolska ustanova kroz desetljeća obrazovala brojne kadrove u ugostiteljstvu, a zahvaljujući kvaliteti odgojno-obrazovnog djelovanja 2018. godine postala je Regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

– Moji prethodnici, ravnatelji škole za jedno s profesorima, visoko su postavili ljestvicu kvalitete ove ustanove, što je meni dalo ni malo lagan zadatak da se potrudim i pronađem način kako da budemo još bolji, inovativniji, kvalitetniji i da pritom odgovaramo suvremenim standardima u ugostiteljstvu i turizmu, istaknula je  ravnateljica škole Sibila Roth. Status regionalnog centra kompetentnosti školi će osigurati europska sredstva koja će biti usmjerena u opremanje stručnih kabineta i informatički sustav.

– Punih 90 godina Vaša škola obrazuje kadrove u ugostiteljstvu, presudno važne za najznačajniju gospodarsku granu našega grada: turizam i ugostiteljstvo, naglasio je gradonačelnik  Ivo Dujmić  te školi za 90. rođendan darovao ček na 20 tisuća kuna.

Iako je osnivač škole županija, župan Komadina se nije pojavio već je poslao svoju zamjenu

– Vrijedan rad učenika i profesora Ugostiteljske škole Primorsko-goranska će županija iduće godine nagraditi nabavkom kombi vozila koje im je nužno za odlaske na natjecanja i prijevoz gastronomskih delicija na razne manifestacije na kojima sudjeluju i izvrsno prezentiraju naš kraj, istaknula je zamjenica župana Marina Medarić.

Djelatnicima škole koji u njoj rade više od 25 godina uručena su priznanja: profesorima Stanku Cvjetkoviću, Tanji Frković, Ivani Grandić, Dajani Ljubičić, Mariju Lozančiću, Slobodanki Orešković, Milanu Vignjeviću te djelatnicama Nadi Skalameri i Marizi Volarić.

Ugostiteljska škola Opatija danas ima oko 360 učenika koji se obrazuju za zanimanja kuhara, konobara, slastičara i komercijalista.

Svečanost je završena prigodnim domjenkom na kojem je prezentiran rad školske zadruge Ugići, čiji članovi proizvode borovičku, liker od oraha i rogača, ajvar, rakiju. Oni svojim gastronomskim delicijama prate i brojna događanja u Gradu Opatiji i PGŽ-u.