22. Krčka jedra: Značajan prilog očuvanju otočne maritimne tradicije

10. kolovoza 2019. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

OTOK KRK – Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, nakon posljednjeg otkucaja dvanaestog sata sa zvonika Katedrale, iz Krčke će se luke na 22. po redu Krčka jedra otisnuti mnoga tradicijska plovila – slikovite pasare, gucevi, batane i gajete!

Taj vjekovni ures grada, razapeta jedra na drvenim brodicama, danas bude uspomenu na vremena kada je kroćenje vjetra bila izuzetna vještina, a pomorstvo temelj ekonomije. Opstanak na nekoć izoliranom otoku bio je gotovo nezamisliv bez ribolova, bez prijevoza maslinovog ulja ili vina, bez pomorstva. Tako je bilo oduvijek ili barem unatrag tri tisuće godina koliko traje urbana prošlost Krka. No naš drevni grad i danas živi svoju tradiciju u očuvanoj povijesnoj jezgri, a njegovom lukom i danas prolaze brodovi dovodeći brojne posjetitelje željne istinskog doživljaja povijesnog grada. Zato je doživljaj regate s rive, zidina ili Frankopanskog kaštela, uistinu poseban kao što je poseban i Plav, najstariji jedriličarski klub na istočnojadranskoj obali, kojem je iznova pripala čast da, uz značajnu podršku Turističke zajednice Grada Krka, povede organizaciju ovog atraktivnog događanja, što će u popodnevnim satima na Gradskoj rivi biti zaključeno podjelom nagrada najs(p)retnijim jedriličarima, nakon čega sve posjetitelje manifestacije očekuje koncert The Beatles Revival Banda.

No, uz poznatu regatu tradicijskih plovila organizatori su priredili i mnoge druge zanimljive sadržaje. Program, tako, započinje već 13. kolovoza, demonstracijom veslanja i poučnim jedrenjem na tradicijskim barama što će se odvijati u Krčkoj luci, dok će na prostoru Gradske rive, između 13. i 15. kolovoza, biti postavljana izložba fotografija maritimnih motiva. Osim u luci, edukativni dio manifestacije, točnije predavanje i radionica na temu mornarskih vještina odvijat će se i u Interpretacijskom centru maritimne baštine otoka Krka, dok je večernji dio programa rezerviran za koncert Klape Kaštadi.

U nastavku, 14. kolovoza, u večernjim satima, podno starogradskih zidina, bit će priređeno promenadno noćno jedrenje – atraktivni Noćni ples barki – i to uz svjetlosne i pirotehničke efekte te glazbenu podlogu za kojeg su iznova zaduženi Antun i Petromil Stašić u pratnji Maestro Orchestra, a koji će svoj koncertni program na temu Virtuoso & Belcanto, uz bogatu gastro ponudu, nastaviti na Gradskoj rivi. Tim će sadržajima, tijekom dana, u Krčkoj luci prethoditi jednodnevna izložba tradicijskih plovila.

krk jedra jedrilicaStoga, svi ljubitelji maritimnog nasljeđa pozivaju se da svojom prisutnošću, podrže ovo hvalevrijedno trodnevno događanje i time pruže doprinos njegovu očuvanju i revitalizaciji!

 

Programski letak [.pdf]

 

Program:

 

13. – 15. kolovoza, Gradska riva

 

 • Izložba fotografija maritimnih motiva

 

13. kolovoza, Gradska riva (luka)/Interpretacijski centar maritimne baštine otoka Krka

 

 • 10.00 – 11.00, Demonstracija veslanja
 • 11.00 – 12.00, Poučno jedrenje na tradicijskim barkama
 • 11.00 – 13.00, Radionica i predavanje na temu mornarskih vještina u Interpretacijskom centru maritimne baštine otoka Krka
 • 12.00 – 13.00, Demonstracija jedrenja na tradicijskim barkama
 • 19.00 – 20.00, Panoramske vožnje
 • 21.00 – 23.00, Koncert Klape Kaštadi

 

14. kolovoza, Noćni ples barki, Gradska riva (luka)

 

 • 16.00 – 20.00, Izložba tradicijskih plovila
 • 20.30 – 21.00, Svečano otvorenje 22. Krčkih jedara
 • 21.00 – 22.00, Noćni ples barki uz svjetlosne i pirotehničke efekte te glazbeno-poetski recital
 • 22.30 – 00.00, Virtuoso & Belcanto, koncertni program Antuna i Petromila Stašića u pratni Maestro Orchestra

 

15. kolovoza, 21. Krčka jedra, Gradska riva (luka)

 

 • 12.00 – 17.00, 22. regata Krčka jedra
 • 20.30, Objava rezultata regate Krčka jedra i podjela priznanja
 • 21.00 – 00.00, Koncert The Beatles Revival Banda