VELIKO NEZADOVOLJSTVO U SDP-u: MARGINALCI NAM VODE LISTE

16. lipnja 2020. | Kategorija: Hrvatska
Po Bernardiću gradonačelnik trećeg najvećeg grada u Hrvatskoj ne zaslužuje značajno mjesto na listi SDP-a

Po Bernardiću gradonačelnik trećeg najvećeg grada u Hrvatskoj ne zaslužuje značajno mjesto na listi SDP-a

KVARNER – Nije jasno što radi šef SDP-a Bernardić: mudru stvari ili sam sebi kopa jamu.

Nakon što je podvrgnuo eutanaziji SDP Istre, kojeg je dogovorom s IDS-om sveo na privjesak i oduzeo mu bilo kakvu mogućnost rasta i ozbiljnijeg konkuriranja u Istri, sada je zanemario istaknute riječke SDP-ovce!

Lista koju je Restart koalicija (čitaj: SDP) predložila u kvarnersko-istarskoj 8. izbornoj jedinici iznenadila je mnoge, a najviše same SDP-ovce.

Nositelj liste je već bio poznat tako da tu nema iznenađenja. Riječ je o Eriku Fabijaniću, osobi za koju se ne može pronaći ništa posebno loše, ali niti dobro. Čovjek koji je desetljećima u politici, a o njemu nije moguće reći ništa konkretno – jer se nije istaknuo ičim značajnim – dovoljno govori samo za sebe. Osoba koja ni izdaleka, ni izbliza nije lider ili lokomotiva koja vuče stvari naprijed.  Ali sve je to već poznato. Ono što slijedi je tek šokiralo mnoge.

SDP nije samo brojna mjesta na listi prepustio IDS-u, HSU-u i PGS-u, nego je i sebe sveo na vrlo skromne kandidate, iako u svojim redovima ima itekako kvalitetnih ljudi.

Brojni SDP-ovci smatraju da im na Kvareneru i u Istri marginalci vode listu

Obersnel tek predzadnji na koalicijskoj listi Restart koalicije ...Nakon što je Fabijanić postavljen na čelo liste, prvo sljedeće SDP-ovo mjesto, ono peto, pripalo je Mireli Ahmetović, tada sedmo Sanji Radolović i deveto Eni Šebalj.

Tek na samom začelju dolaze SDP-ovi teškaši koji uistinu donose nešto glasova svojim imenom. Ali njih je Bernardić stavio na dno i poslao jasnu poruku: niste mi važni! Tako su se Željko Jovanović, Vojko Obersnel, Dalibor Macan, Peđa Grbin našli na dnu.

Ukoliko gledamo po popularnosti ovom listom dominiraju marginalci! Ahmetović izvan Omišlja nema gotovo nikakvu podršku. Sanja Radolović iz pulskog SDP-a jedva prolazi u vlastitom gradu, a Eni Šebalj iz Matulja izvan svoje uske mikro-razine je nepoznata i politički irelevantna. Sve ove osobe su daleko od ozbiljnih kandidata za Sabor i nemaju potencijal privući širi broj ljudi!

UVREDA RIJECI? Gradonačelnik trećeg najvećeg grada u Hrvatskoj bačen na začelje. Mnogi u SDP-u se pitaju zar je to hvala Rijeci, bastionu SDP-a? Ne moraš voljeti Obersnela, ali on ovdje predstavlja Rijeku.

S druge strane gradonačelnik trećeg najvećeg grada po veličini u Hrvatskoj Vojko Obersnel, koji jedini (štogod netko o tom misli) nosi SDP na području Rijeke, bačen je prema dnu. Bernardič si to nije smio dopustiti, jer Obersnel predstavlja i Rijeku, a baciti čelnog čovjeka trećeg najvećeg grada u Hrvatskoj na niske grane je uvredljivo.

Dalibor Macan, nada iz Istre, je na jedanaestom mjestu, a Peđa Grbin je zadnji. Ali dok su očito kažnjeni Istra i Rijeka, Bernardić je honorirao Komadinu kojeg je maknuo s Kvarnera i postavio za nositelja liste u 7. izbornoj jedinici.

Sol na ranu dijeljenje mandata

Sol na ranu brojnim SDP-ovcima daje i dijeljenje mandata ostalim strankama. SDP je predao sva sljedeća mjesta IDS-u i HSU-u. Drugo, četvrto, šesto i dvanaesto mjesto idu IDS-u. IDS bi ovako i onako samostalno dobio 3 mandata, tako da je ova koalicija samo stvorila gužvu na listi.

Hrelja iz HSU-a dolazi na drugo mjesto. Ovo posebno boli mnoge SDP-ovce, jer po svim dostupnim anketama Hrelja i HSU u ovoj izbornoj jedinici ne dolaze ni blizu izbornog  praga, stoga Hrelja može biti zahvalan do neba što mu je Bernardić poklonio mandata. Slično je s PGS-om koji je dobio osmo mjesto, a stvarna težina ove stranke nije ni blizu toga.

Nije jasno na koju kartu igra Bernardić. Možda smatra da će ljudi automatizmom glasati za SDP. Ali to je vrlo uvredljivo za vlastite birače, koje smatra nedoraslima shvatiti koga se doista kandidira. To je također kobno za politiku, jer tako u Sabor dobivamo ljude koji ustvari nemaju podršku građana.

(Piše: Ivan R.)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone