OTOK KRK – Štorija o galiji Cristo Ressussitato: proslava 446. godišnjice Lepantske bitke

18. rujna 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

Bitka kod Lepanta

Bitka kod Lepanta

KRK – U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u europskoj povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).
U Europi proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj, te se svake godine u Nafpaktosu (Lepantu) okupljaju zemlje saveznice negdašnje Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade. Godine 2007. Hrvatsku je ondje predstavljao grad Krk. Upravo taj boravak u Grčkoj i susret s delegacijama saveznica bio je povodom za detaljnije promišljanje i istraživanje Krka u drugoj polovici 16. stoljeća, njegovog života i stanovništva. Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i prepoznavajući unutar toga iznimno pomorsko nasljeđe 2008. godine Centar za kulturu Grada Krka pokrenuo je projekt Štorija o galiji Cristo Ressussitato, kojim se otad obilježavaju godišnjice Lepantske bitke.
S istočne obale Jadrana u tom slavnom okršaju sudjelovalo je sedam gradova, odnosno sedam galija, pored kojih i krčka. Također, zanimljivo je istaknuti kako su gotovo polovicu snaga hrvatskih gradova u floti i ljudstvu činile upravo krčka galija Cristo Ressussitato pod zapovjedništvom soprakomita Ljudevita Cicute (Čikute), cresko-osorska galija Sveti Nikola vođena soprakomitom Ivanom Dražićem i rapska galija Sveti Ivan kojom je zapovjedao Ivan de Dominis. Papa Pio V. u namjeri da zaustavi prodor Osmanlija i njihovo širenje Mediteranom osnovao je Svetu ligu, savez mediteranskih zemalja, koja je trebala zaustaviti osmansku dominaciju na Sredozemlju. Armada Svetog saveza bila je sastavljena od 209 galija, šest galeaca i 28 transportnih brodova od kojih su većinu činili oni dubrovački. Na brodovima je bilo 80.000 ljudi, a među njima 30.000 vojnika te 50.000 mornara i veslača. Na lijevom krilu nalazila se i galija Cristo Ressussitato, 28 u prvom navalnom redu, a upravo uspjeh koji je ostvarilo to krilo bio je presudan za daljnji ishod bitke. Malobrojne galije na desnom osmanlijskom krilu započele su povlačenje što je lijevom omogućilo da pomogne kršćanskim snagama centra i desnog krila. Već u ranim poslijepodnevnim satima 07. listopada Sveta liga izvojevala je pobjedu, označivši u konačnici kraj turske dominacije na Mediteranu.

Replika vesla galije trireme

Krčka proslava 446. godišnjice Lepantske bitke na prostoru Gradske rive započet će 06. listopada izlaganjem replike vesla krčke galije trireme u naravnoj veličini (dužina 12,5 m; težina 250 kg). Samo veslo biti će položeno na kavalete te će se tako postavljeno moći pokretati na isti način kao što se to nekada činilo na galijama.

Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice

Ono što program ove manifestacije čini posebno atraktivnim suradnja je organizatora, Centra za kulturu Grada Krka, s institucijama koje valoriziraju bogatu pomorsku tradiciju istočnojadranske obale, što znači da će Krčani ove godine iznova ugostiti suradnike iz Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, i to izložbom Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama koju tvori sedamnaest panoa s više od stotinu fotografija što prate događanja vezana uz povijest i djelovanje Bokeljske mornarice. Tako ćemo na svjetlopisima iz 1871. godine naići na prepoznatljivo odjevene grupe mornara iz Dobrote, Perasta i Prčanja, a kao posebno značajna fotografija izdvojena je ona iz 1908. na kojoj je zaustavljen posjet Bokeljske mornarice Beču, povodom 60. obljetnice vladavine cara Franje Josipa. Serija fotografija također će donijeti ovjekovječene detalje iz života pripadnika Bokeljske mornarice, ali i detalje vezane uz život Kotorske katedrale. Objektivom je, nadalje, zabilježeno i prvo kolo Bokeljske mornarice otplesano 1946. godine, nakon oslobođenja što ga je donio završetak Drugog svjetskog rata, da bi se već 1951. zaigralo povodom godišnjice smrti Petra II. Petrovića Njegoša na Cetinju. Otad, pa sve do danas, Bokeljska mornarica i njezino prepoznaljivo Kolo prate sva relevantna crnogorska događanja, kao i dočeke, odnosno ispraćaje mnogih poznatih ličnosti. Fotografski dio postava bit će dopunjen i kratkim dokumentarnim film Kolo Bokeljske mornarnarice, autora Dušana Vulekovića, koji detaljno opisuje sve njegove plesne figure, i simboliku koju one predstavljaju. Nakon otvorenja izložbe u Galeriji Decumanus, kojom prigodom će se kotorskoj delegaciji u glazbenom dijelu pridružiti Klapa Kaštadi, na sam dan Lepantske bitke, 07. listopada, u Krčkoj katedrali služiti će se misa za sve poginule u tom povijesno relevantnom okršaju, za kojom u Volsonisu slijedi sada već tradicionalna Galijotska večer, ugodno druženje uz pravu galijotsku maneštru i koncertni program riječkog Brevis benda.

Šetnja do zavjetne kapelice obitelji Čikuta

Završnica manifestacije, 08. listopada, donosi vođenu šetnju do kapelice sv. Nikole na Biski, inače zavjetne kapelice obitelji Čikuta. Nakon što se šetači okupe na Gradskoj rivi, u pratnji vodiča krenut će do tog relativno slabo znanog, ali vrlo slikovitog lokaliteta, s time da je povratak u Krk predviđen brodom, i to s pristaništa Valbiska. Kotizacija za ovu pješačku turu iznosi 40,00 kn, a prijave se vrše do 06. listopada, mailom na kultura@gradkrk.net ili telefonom na 051 220 041.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone