ŽUPANIJA: tranzicijski plan prema čistoj energiji Cresko-lošinjskog arhipelaga

5. studenoga 2019. | Kategorija: Hrvatska
Kvarner

Kvarner

KVARNER – Izrađen tranzicijski plan prema čistoj energiji Cresko-lošinjskog arhipelaga

Zamjenica župana Marina Medarić na susretu s novinarima izvijestila o devetoj, pretposljednjoj raspodjeli proračunskih sredstava za pokroviteljstva, (su)financiranja manifestacija i drugih događanja od općeg značaja za Primorsko-goransku županiju u 2019. Raspoređuju se sredstva za 14 prijavitelja u ukupnom iznosu od 108.000,00 kuna, za ukupno 14 manifestacija/događaja, prijavljenih tijekom kolovoza 2019. Ukupno će u ovoj za tu namjenu biti raspoređeno preko 2 milijuna kuna.

Zamjenica je također informirala o davanju suglasnosti Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova, za izvođenjem programa osnovnog glazbenog obrazovanja za instrument violina u Područnom odjelu Krk, koji djeluje u prostoru Osnovne škole “Fran Krsto Frankopan”, Krk. Naime, iz dokumentacije koju je Škola dostavila navodi se da je u zadnje vrijeme porastao interesa učenika na području otoka Krka za obrazovanjem za violinista u osnovnoj glazbenoj školi u Područnom odjelu Krk. Izvođenje navedenog programa bio bi i poticaj za daljnju popularizaciju bavljenja glazbom na otoku Krku, a sama škola ispunjava kadrovske, materijalne i prostorne uvjete za izvođenje tog programa.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Darko Jardas izvijestio je o aktivnostima u realizaciji projekta energetske tranzicije Cresko-lošinjskog arhipelaga. Podsjetio je da je su otoci Ces i Lošinj, u društvu od ukupno 6 europskih otoka  odabrani kao pilot projekt tranzicije prema čistoj energiji. Da je prošle godine EK osnovala Tajništvo čija je zadaća ostvarenje ciljeva inicijative “Čista energija za EU otoke”. U listopadu 2018. predstavnici Tajništva posjetili su otok Cres gdje je održano prvo predstavljanje inicijative za sve dionike otoka, na kojemu su sudjelovali i ključni dionici s otoka Malog Lošinja uključujući predstavnike Grada Malog Lošinja. Tom je prilikom zaključeno da je svrsishodnije da se tranzicija provede na cijelom otočju koji u energetskom, ali i mnogim drugim aspektima djeluje kao cjelina te da koordinaciju inicijative preuzme agencija Otra (Otočna razvojna agencija za očuvanje otočja Cres).

U prosincu 2018. Tajništvo je objavilo poziv za iskazivanje interesa za primanje tehničke pomoći za izradu Programa tranzicije cresko-lošinjskog otočja prema čistoj energiji, na koji se u siječnju 2019. prijavila Otra. Tajništvo je 18. veljače 2019. potvrdilo izbor cresko-lošinjskog otočja među šest pilot-otoka u EU. Ostalih 20 izabranih otoka spadaju u kategoriju tzv. pionirskih otoka, a među njima se nalaze i hrvatski otoci Hvar, Brač i Korčula. Krajem ovog mjeseca na konferenciji koja će se održati u Splitu i na Hvaru bit će predstavljen i Tranzicijski plan prema čistoj energiji koji je rezultat zajednički aktivnosti lokalne samouprave Cres i Lošinja, građana i gospodarstva.

Ravnatelj Jardas također je informirao i o aktivnostima na realizaciji projekta e-županija  gdje je u tijeku izgradnja ukupno 13 čvorišta za razvoj širokopojasnog interneta u svim dijelovima Županije. Riječ je o 320 milijuna kuna vrijednom projektu koji je uvršten među tri najuspješnija projekta u Europskoj uniji za ovu godinu.

Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije organizira konferenciju Dan prostornog planiranja koja će se održati 8. studenoga 2019. godine u konferencijskoj dvorani Grand hotela Bonavia, najavio je ravnatelj Adam Butigan. Konferencija se organizira u povodu Svjetskog dana prostornog planiranja čije je obilježavanje započelo 1949. godine kao nastojanje da se da se podigne svijest o važnosti prostornog planiranja, kako u profesionalnim krugovima tako i u široj javnosti, a namijenjena je čelnicima lokalnih samouprava s područja Primorsko-goranske županije.

(pgž)