ŽIVITE U ZGRADI, RADITE LI OVO? Preporuke o dezinfekciji zajedničkih dijelova

15. travnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u cilju prevencije širenja zaraze koronavirusom preporučuje provoditi preventivnu dezinfekciju površina i prostora zajedničkih dijelova višestambenih zgrada.

Preporuka se temelji na uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za ovlaštene predstavnike suvlasnika zgrada o potrebi preventivne i stalne dezinfekcije prostora radi održavanja higijensko-sanitarnih uvjeta na površinama i u prostorima koje u višestambenim zgradama zajednički koriste svi stanari (vlasnici /korisnici), a to su podrumi, portuni, liftovi, stubišta te ostali zajednički prostori po katovima).

Bitno je da se svi stanari, koliko je god to moguće, pridržavaju navedenih uputa – da se više puta dnevno provjetravaju zajedničke prostorije zgrade, kao i da se u zajedničkim prostorijama  zgrade provodi i pojačana dezinfekcija. Preporuka je i da se nakon čišćenja i pranja  prebrisavanjem dezinficiraju rukohvati i kvake na svim vratima te svim ostalim prostorima u kojima je veća fluktuacija stanara, tamo gdje je to moguće i izvedivo, kao i na površinama koje dodiruje veći broj ljudi (poštanski sandučići, tipke na dizalu, prekidači svijetla i sl.).

Isto tako, ukoliko je moguće, može se na ulaze u zgrade ili pored dizala u dogovoru s ovlaštenim predstavnicima suvlasnika postaviti bočice s aplikatorima za higijensku dezinfekciju ruku.

Ukoliko su s takvim načinom preventivne i stalne dezinfekcije zajedničkih dijelova suglasni suvlasnici zgrade, putem ovlaštenog predstavnika suvlasnika zgrade trebaju podnijeti zahtjev upravitelju zgrade, koji će za navedene poslove prikupiti više ponuda od strane ovlaštenih izvoditelja.

Popis ovlaštenih izvoditelja za područje Primorsko-goranske županije može preuzeti s mrežnih stranica Hrvatske udruge za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.