ŽIVI ZID: PROTIV SMO POVEĆANJA PAUŠALNOG POREZA

29. siječnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Kastav

Kastav

KASTAV – Živi zid Kastav protivi se odluci o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj.

“Dana 30. siječnja 2019. godine u Kastvu se održava sjednica gradskog vijeća. Gradske će vijećnike na sjednici čekati Odluka o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj . O istoj će odlučivati da li su za ili protiv takve Odluke. Odluka koju bi trebali izglasati, je obični udarac na financije građanki i građana Grada Kastva zato jer im se povećava iznos koji trebaju plaćati s 255,00 kn na 293,00 kn. Umjesto da ispred sebe, imate Odluku kojom smanjujete namete građanima, nameće Vam se ona, kojom opet morate isti taj namet povećati”, navode.

“Zašto je ovo još jedan od nameta? Jer iznajmljivači imaju i bez navedenog povećanja dosta nameta koje trebaju platiti kao npr., porez i prirez na dohodak, tv, razne aplikacije, boravišna pristojba, članarina TZ Kastav, porez na proviziju od stranih oglašivača, struju, vodu, itd. Da li trebamo nastaviti nabrajati koliki su nameti iznajmljivačima, a koliko oni stvarno zarade?”, ističu.

“Pravilnik o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu (Narodne novine br. 1/19) ministar je donio 02. siječnja 2019. godine te je u članku 2. i članku 3. istoga utvrđeno da:
– visina paušalnog poreza propisuje se u iznosu koji ne može iznositi manje od 150,00 kuna, a niti više od 1.500,00 kuna,
Skrećemo pozornost na dio iz pravilnika, jer ne da se ne želi smanjiti iznos koji ljudi plaćaju, a može se, nego im se isti i povećava za 15%”, kažu.

“Dobro je znati da sredstva prikupljena od ovakvog oblika poreza, dijele se između Grada Kastva (60%) i Županije (40%). Prikupljeni iznos koristi se u turističke svrhe, tj. u svrhu povećanja atraktivnosti destinacije, ulaganje u turističku infrastrukturu, itd.
Što se tiče povećanja atraktivnosti destinacije, gradonačelnik Grada Kastva u „Glasu kastavskom“ govori kako: „Svjesni smo da Kastav nikada neće biti samostalno turističko odredište, zato nam i nije cilj značajan rast noćenja.“ Iz citiranog dijela možemo zaključiti kako gradonačelnika nije briga za iznajmljivače, a neki od njih cijelu godinu žive od toga. Građanke i građani su ljuti, razočarani i odbačene od strane gradonačelnika koji bi, logično, trebao biti na njihovoj strani.
Možemo otvoriti pitanje i vezano za Turističku zajednicu Grada Kastva kojoj iznajmljivači plaćaju članarinu. Što će nama TZ ako ne mislimo na povećanje noćenja i turizam kao cjelinu. Bespotrebno trošenje proračunskih sredstava, ukoliko gradonačelniku nije bitan broj gostiju u gradu na brege, koji ima značajnu povijest i ljepotu.
Veliki problem u Gradu Kastvu leži i u tome, što kao jedinica lokalne samouprave nije pokrenula javno savjetovanje o navedenoj temi. Za to, direktno krivimo izvršnu vlast”, navode iz Živog zida.

“Ovim putem još jednom pozivamo sve vijećnike Grada Kastva, uputite amandmane, nemojte podizati iznos iznajmljivačima koji je i ovako već previsok. Stanite na stranu svojih sugrađanki i sugrađana, jer su Vas oni i izabrali na te funkcije”, zaključuju. (kv)